Deskundigen voorspellen melkprijs van 36 cent

Het panel 'Langetermijnprognoses melkveehouderij' schat de gemiddelde melkprijs tot 2030 op 36 cent per kilo melk. Dat stelt het panel van financieel deskundigen uit de zuivelsector, die een inschatting voor de komende acht tot tien jaar maakte.

Deskundigen+voorspellen+melkprijs+van+36+cent
© Mike Schellart

Het deskundigenpanel bestaat uit vertegenwoordigers van banken, LTO, accountantsbureaus, ZuivelNL, RVO.nl, DLV en Wageningen University & Research. De prognose voor de melkprijs is gebaseerd op de EU Agricultural Outlook van de EU-commissie. Het deskundigenpanel voegt daarbij de verwachte invloed van deze ontwikkelingen op de melkprijs in Nederland.

Een koe met een jaarlijkse productie van 9.000 kilo geeft op basis van deze prognose 3.240 euro melk per jaar. De melkprijsverwachting is ongewijzigd ten opzichte van die vorig jaar werd verwacht voor deze periode. De eerste jaren wordt een lager prijsniveau verwacht als gevolg van de marktverstoring door Covid-19, maar verder vooruitkijkend wordt een hoger niveau ingeschat.


Stijgende kosten

Tegelijkertijd verwacht het panel dat ook de kosten zullen stijgen door de inpassing van de klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen op de melkveebedrijven. De verwachtte melkprijs is inclusief alle contante nabetalingen en toeslagen die tot uiting komen in de kasstroom, maar exclusief bijschrijvingen op de ledenrekening en exclusief 9 procent btw.

Deze normen worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen door en/of voor veehouders en bij de beoordeling van diverse bedrijfseconomische- en financieringsvraagstukken binnen de overheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer