Overeenstemming+over+nieuwe+Brabantse+coalitie
Nieuws
© DIRK HOL

Overeenstemming over nieuwe Brabantse coalitie

De nieuwe Brabantse coalitie van VVD, Forum voor Democratie (FvD), CDA en Lokaal Brabant is rond. De CDA-achterban heeft zich donderdag bij meerderheid uitgesproken voor deze coalitie.

De CDA-fractie in de Provinciale Staten heeft daarmee het advies van het provinciaal partijbestuur overgenomen. Dat na een online ledenraadpleging stelde onder 'stevige randvoorwaarden' te kunnen samenwerken met FvD. Donderdag 7 mei wordt het bestuursakkoord bekend en worden de beoogde provinciebestuurders voorgesteld.

De vier partijen willen dat het nieuwe provinciebestuur op vrijdag 15 mei wordt geïnstalleerd. Wie daar zitting in nemen is nog niet bekend. Het ligt in de lijn der verwachting dat de huidige VVD-bestuurders Christophe van der Maat en Martijn van Gruijthuijsen aanblijven. Daarnaast zingen de namen van Peter Smit (FvD) en Erik Ronnes (CDA) al veelvuldig rond.


Constructieve gesprekken

Volgens ZLTO-voorzitter Wim Bens was het lang wachten op dit bericht sinds in december vorig jaar de coalitie viel. Hij zegt uit te zien naar constructieve gesprekken met de nieuwe coalitie over de toekomst van de agrarische sector in Brabant. ‘Wat mij betreft is het Brabantse stikstofplan een van de eerste agendapunten, vooral omdat inmiddels het Rijksbeleid over stikstof is vastgelegd in een Kamerbrief.’

Wat mij betreft is het Brabantse stikstofplan een van de eerste agendapunten

ZLTO-voorzitter Wim Bens

'De CDA-achterban heeft zich bij meerderheid uitgesproken voor deze coalitie, die hopelijk met vernieuwde energie aan de slag gaat met de pittige dossiers die op ons gezamenlijke bordje liggen. Ik denk dat het stikstofplan 'Maak het landelijk Stikstofbeleid nu ook leidend voor Brabant', dat wij met de Brabantse agrosector in februari dit jaar presenteerden, en de aandacht voor de CDA-achterbanraadpleging die wij gevraagd hebben aan onze achterban hier een steentje aan heeft bijgedragen.'

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer