CDA Brabant stelt 'stevige voorwaarden' aan coalitie met FvD

Het CDA in Noord-Brabant wil gaan samenwerken met Forum voor Democratie (FvD). De fractie in de Provinciale Staten maakte donderdag bekend een advies van het provinciaal partijbestuur over te nemen. Dat stelde na een ledenraadpleging samen te kunnen werken onder 'stevige randvoorwaarden'.

CDA+Brabant+stelt+%27stevige+voorwaarden%27+aan+coalitie+met+FvD
© Jasper Schel

In het provinciebestuur van Noord-Brabant is een nieuwe coalitie nodig, omdat het CDA uit de coalitie met VVD, D66, PvdA en GroenLinks stapte na een verschil van mening over de stikstofaanpak in de provincie. Leden van CDA Brabant konden zich tot woensdag 12 uur uitspreken over de beoogde nieuwe coalitie, met ook de VVD en Lokaal Brabant.

Ruim achthonderd van de in totaal circa vijfduizend leden deden dat. Een meerderheid van 56 procent vindt het onder 'stevige randvoorwaarden' acceptabel dat het CDA en Forum voor Democratie gaan samenwerken.


Bewust van zorgen

'De randvoorwaarden zijn helder en we zijn ons bewust van de zorgen die er leven bij een deel van onze achterban', aldus fractievoorzitter Ankie de Hoon. 'Daar gaan we zorgvuldig mee om. Zo zullen we de afgesproken principes van samenwerking nauwgezet bewaken. Ik ben ervan overtuigd dat er een sterk coalitieakkoord ligt en we twee heel goede kandidaat-gedeputeerden hebben klaar staan.'


De randvoorwaarden gaan over 'de inhoud van het coalitieakkoord, een dialoog met de CDA-leden over het akkoord en de afgesproken principes van samenwerking en de keuze voor kandidaat-gedeputeerden'.

De ledenraadpleging was niet onomstreden. Prominente Brabantse CDA-leden vroegen het landelijk bestuur onlangs in een open brief in te grijpen. Zij stoorden zich vooral aan de formulering van de vragen, die zij 'sterk sturend' noemden. Het landelijk bestuur wees de bezwaren van de hand.


Tweede provincie met FvD

Noord-Brabant zou de tweede provincie zijn waar Forum in Gedeputeerde Staten komt. In Limburg zit de partij al in het provinciebestuur. FvD won tijdens de Provinciale Statenverkiezingen maart vorig jaar fors.


FVD-voorman Thierry Baudet reageert opgetogen op Twitter. 'Constructief samenwerken. Verbinden. We gaan er alles aan doen om een betrouwbare, gedegen en serieuze partner te zijn die keihard werkt voor de belangen van alle Brabanders!'

Tegenover de NOS liet CDA-minister Hugo de Jonge (VWS) zich minder positief uit. Hij sluit uit dat het CDA op landelijk niveau gaat samenwerken met FvD.

De GroenLinks-fractie in Brabant roept het CDA en de VVD op alsnog af te zien van de vorming van een coalitie met FvD. 'Stop met dit onzalige en voor Brabant schadelijke initiatief. Open opnieuw de gesprekken met D66, GroenLinks en PvdA en wellicht ook andere fracties, om, juist in deze tijd, een breed, stabiel en slagvaardig bestuur voor Brabant te behouden. GroenLinks stond én staat hiervoor open', aldus de partij op haar webiste.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer