Ook met Forum pakt Brabant stikstofcrisis aan

Met het nieuwe bestuursakkoord is Noord-Brabant niet de landbouwvrijstaat geworden waarop boeren wellicht hebben gehoopt. De provincie houdt vast aan een versnelde vernieuwing van de veehouderij, maar dit keer is er meer oog voor het draagvlak onder agrariërs.

Ook+met+Forum+pakt+Brabant+stikstofcrisis+aan
© Marc Bolsius

De nieuwe Brabantse coalitie van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant heeft 28 zetels tegenover 27 zetels voor de oppositie. Veel ruimte om voor een totaal andere koers te kiezen heeft het nieuwe provinciebestuur gezien het draagvlak niet. Op veel beleidsterreinen moet er zaken worden gedaan met SP, GroenLinks en D66, de drie grootste oppositiepartijen in Noord-Brabant.


De coalitie met Forum voor Democratie toont zich daarom toch bereid de stikstofproblematiek aan te pakken. Dit terwijl landelijk kopstuk Thierry Baudet de stikstofcrisis steevast typeert als een non-probleem. Hierin is de invloed te zien van CDA en VVD. Deze partijen werken in de landelijke politiek al samen bij de stikstofaanpak. Bovendien vertegenwoordigt de VVD ook de stem van veel Brabantse stedelingen die een andere mening hebben over het buitengebied dan veel aanhangers van CDA en Forum voor Democratie.


Deadline verschoven

De nieuwe coalitie toont dezelfde ambitie als de vorige als het gaat om de vergroening van de veehouderij in Noord-Brabant. Wel is de korte deadline voor de nieuwe emissie-eisen van 1 oktober 2022 opgeschoven naar 1 januari 2024. Hiermee blijft Noord-Brabant vooroplopen op het landelijke beleid waarbij deze verplichting pas in 2028 ingaat.

De versoepeling zit erin dat niet meer sec wordt gekeken naar de emissie op stalniveau, maar op bedrijfsniveau. Dit biedt boeren de mogelijkheid om ook aan andere knoppen te draaien om hun stikstofuitstoot te verlagen.


Draagvlak onder boeren

Deze versoepeling moet voor draagvlak zorgen onder boeren voor het beleid dat Elies Lemkes-Straver, kandidaat-gedeputeerde van Landbouw, Voedsel en Natuur (CDA) en oud-ZLTO-directeur, moet gaan uitvoeren. Ze trekt daarnaast budget uit om de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen aan te jagen.


Vanuit ZLTO wordt positief gereageerd op het oog dat de nieuwe coalitie heeft voor het agrarisch ondernemerschap. 'Daarmee sluit het bestuursakkoord goed aan bij de ambities en visie van de agrarische sector in Brabant', zegt voorzitter Wim Bens.


Gebiedsgerichte stikstofaanpak

De focus van de nieuwe Brabantse coalitie op een gebiedsgerichte stikstofaanpak met maatwerk voor de agrariër zal ook op het ministerie van Landbouw met instemming zijn begroet. Het Brabantse akkoord vergroot de kans dat minister Carola Schouten de overige provincies op dezelfde lijn krijgt.

Lemkes-Straver geeft hiervoor al een voorzetje. Volgens haar kan het 'realisme, haalbaarheid en draagvlak' in het bestuursakkoord 'een goed voorbeeld zijn voor de rest van Nederland'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer