Rabobank is positief over veerkracht tuinbouw

De tweede coronagolf lijkt de tuinbouw in Nederland minder te raken dan de eerste. Dat concluderen analisten van de Rabobank op basis van de uitkomsten van de Rabo Tuinbouwbarometer voor het vierde kwartaal.

Rabobank+is+positief+over+veerkracht+tuinbouw
© Twan Wiermans

Producten uit de voedingstuinbouw en sierteelt worden nog goed verkocht, doordat de detailhandel in de meeste landen weinig hinder ondervindt van de coronacrisis. De vraag is volgens de Rabobank of het daarbij blijft en wat het effect van de brexit zal zijn in 2021. Naar verwachting daalt de export van sierteeltproducten daardoor met ongeveer 15 procent.

Analisten van de bank zijn positief over de veerkracht van de tuinbouw. Zij reageren op de resultaten van de Rabo Tuinbouwbarometer die in het vierde kwartaal van 2020 een waarde bereikt van 6,9. Alle deelsectoren presteren voldoende tot goed en het fonds voor de sierteelt vanuit de overheid is niet volledig gebruikt. Ook het uitstel dat Rabobank gaf op het aflossen van bedrijfsleningen bleek achteraf niet voor alle tuinbouwondernemers nodig.


Over de glasgroenten zegt analist Lambert van Horen dat er voor paprikatelers sprake is van een redelijk tot goed seizoen. Bij komkommers zorgen vooral de hogere prijzen aan het einde van het seizoen voor een redelijk jaar. 'Het tomatenseizoen is duidelijk minder qua prijs. Daarnaast is het tomatenvirus ToBRFV voor de telers een zorg', aldus Van Horen.


Andere afzetkanalen

Groentetelers, -handelaren en -verwerkers merken de gevolgen van de tweede coronagolf wel door het leveren van producten aan de foodservice en horeca. Het is vaak lastig om in korte tijd andere afzetkanalen te vinden voor de specifieke producten die aan de horeca worden geleverd, schrijft Rabobank in de Tuinbouwupdate naar aanleiding van de Tuinbouwbarometer.

In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de snijbloemen- en potplantenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg. Sectorspecialist Arne Bac geeft aan dat de verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen sinds mei hoger zijn dan in 2019. De tuincentra deden verder prima zaken met de verkoop van bomen, struiken en vaste planten.

'De export van bloemen en planten was eind september nog 200 miljoen euro lager dan in 2019, maar de achterstand is wel minder geworden. Deze bedroeg eerder 500 miljoen euro', stelt Bac. Doordat de aanvoer van bloemen uit Kenia en Ethiopië nog steeds achterliep op de verwachting, waren de prijzen voor het grootste deel van de snijbloemen hoger dan het afgelopen jaar.


Goed rendement laanbomen

Het rendement in de teelten van bos- en haagplantsoen en laan- en parkbomen is goed en ook de vraag naar vaste planten en sierheesters blijft hoog. Van Horen zegt hierover dat consumenten in binnen- en buitenland deze zomer nog meer aankopen hebben gedaan voor hun tuin dan vorig jaar. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer de komende jaren een forse doelstelling voor de aanplant van nieuw bos. 'Dat kan positief uitpakken voor de sector', oordeelt de analist.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer