LTO%3A+conclusies+Investico%2Donderzoek+te+simpel
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO: conclusies Investico-onderzoek te simpel

Het verplicht uitkopen van zogenoemde piekbelasters rond Natura 2000-gebieden is te simpel en geen oplossing voor de totale stikstofdepositie. Dat stelt LTO Nederland naar aanleiding van onderzoek door journalistiek platform Investico.

De resultaten van het onderzoek werden woensdag gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, Trouw, De Gelderlander, De Stentor en Tubantia. Door 25 veehouderijen op te kopen rondom Natuurgebieden in Gelderland en Noord-Brabant zou het stikstofprobleem op te lossen zijn.

'Als het zo simpel was, dan waren we er al lang uit geweest', stelt bestuurder Trienke Elshof van LTO Nederland. 'Er wordt echter geen recht gedaan aan de complexiteit van het stikstofprobleem. Volgens haar kan het reduceren van stikstofemissies van ‘piekbelasters’ lokaal ruimte scheppen, maar biedt het geen perspectief aan bijvoorbeeld een woningbouwproject aan de andere kant van het land of provincie.


Verplichte uitkoop

Volgens LTO Nederland wordt er al jaren, in goed overleg met veehouders, gezocht naar oplossingen voor hogere emissie in de buurt van natuurgebieden. Verplichte uitkoop is voor de belangenbehartiger voor boeren echter onaanvaardbaar. 'Veehouders zitten vaak al generaties op een bepaalde plek, vér voor aanwijzing van het N2000 gebied, en ondernemen volledig legaal met vergunning', staat in een verklaring van LTO Nederland. 'Ze leveren bovendien een waardevolle bijdrage aan het platteland rondom natuurgebieden.'


LTO Nederland vindt goed overleg met veehouders belangrijk. Er zijn verschillende manieren om de stikstofneerslag vanuit veebedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden te verlagen. Dat kan ook door innovaties of bedrijfsverplaatsingen. Opkoop van bedrijven is vaak niet efficiënt, volgens LTO. Onteigeningsprocedures duren jaren. 'Reductie door middel van innovatie is vele malen kosteneffectiever. De suggestie dat geforceerde sanering de enige oplossing is doet zwaar tekort aan de innovatiekracht en oplossingsgerichtheid van de Nederlandse agrarische sector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer