CDA+en+VVD+Drenthe+kaarten+bijplussen+stikstofgevoelige+natuur+aan
Nieuws
© Joost de la Court

CDA en VVD Drenthe kaarten bijplussen stikstofgevoelige natuur aan

CDA en VVD in Provinciale Staten van Drenthe zijn bezorgd over het toevoegen van stikstofgevoelige natuur aan het rekenmodel Aerius voor stikstofbelasting. De twee fracties trekken bij Gedeputeerde Staten aan de bel.

Volgens Statenleden Siemen Vegter (CDA) en Johan Moes (VVD) is de onrust onder boeren groot, nu bekend is geworden dat door de aanpassingen in Aerius van leefgebieden soms hele bedrijven als stikstofgevoelige natuur worden aangemerkt. 'We vinden het bijzonder dat boeren niet zijn geïnformeerd over het toevoegen van hun bedrijf. Er heeft ook geen democratische besluitvorming plaatsgevonden over het toevoegen van de leefgebieden', schrijven ze aan Gedeputeerde Staten.

Tussen 2017 en 2020 zou in Drenthe 5.130 hectare aan stikstofgevoelig leefgebied zijn toegevoegd aan Aerius, buiten de aanwijzingsprocedures van Natura 2000-gebieden om. De twee Statenleden vragen aan Gedeputeerde Staten welke gegevens aan de basis hebben gelegen van de aanpassingen.Ook willen ze weten aan welke criteria er moet worden voldaan om stikstofgevoelig gebied aan het registratiesysteem voor stikstofbelasting toe te voegen.


Actualiseren

Zowel de provincie als terreinbeherende organisaties zouden de mogelijkheid hebben om de voor Aerius gebruikte kaarten te actualiseren, stellen Vegter en Moes vast. De in IPO-verband samenwerkende provincies verklaarden eerder in een reactie dat het zou gaan om 'het aanpassen van de natuurkaart op de feitelijke situatie'. Met de wijziging van Aerius zouden zo niet meer hectares zijn toegevoegd, maar minder, aldus het IPO.

CDA en VVD in Drenthe willen nu dat Gedeputeerde Staten de kaarten of andere gegevens verstrekken die voor de Aerius-berekeningen worden gebruikt voor de natuurgebieden Drents-Friese Wold, Leggelderveld, Dwingelderveld en Bargerveen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer