Brief voor de koning is afgeleverd

Enkele demonstrerende boeren hebben vanochtend de brandbrief voor koning Willem-Alexander bezorgd. De demonstratie op de Koekamp in Den Haag is voorbij. Twee mensen zijn hierbij opgepakt. De politie heeft nog niet bekendgemaakt waarom. De demonstranten verplaatsten zich naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam.

Het protest vond plaats op de Koekamp, tegenover station Den Haag Centraal en naast het Malieveld. De trekkers staan geparkeerd op de Benoordenhoutseweg, aan de andere kant van het Malieveld. Daar reden tientallen trekkers dinsdagochtend door de middenberm omdat ze dichter bij het protest wilden parkeren. Dat liet de politie uiteindelijk toe. De politie komt aan het einde van de dag met een overzicht van het verloop van de demonstratie.


Diverse sprekers, onder wie Mark van den Oever en Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force en Jan Cees Vogelaar, kandidaat-Kamerlid voor Forum voor Democratie, hebben de ruim duizend boeren toegesproken. Ze spraken hun afschuw uit over het landbouw- en stikstofbeleid van het kabinet. Enkele boeren mochten naar het gebouw van het Kabinet van de Koning bij de Hofvijver. Ze boden een brandbrief – en wat extra's – aan, waarin ze koning Willem-Alexander vragen om hulp tegen de stikstofregels.


Pas ingezaaid

Na het boerenprotest in Den Haag hebben meerdere trekkers het demonstratieterrein verlaten over het naastgelegen Malieveld. Ze reden daarbij over het pas ingezaaide gras richting de Benoordenhoutseweg, waar andere boeren hun trekkers hadden geparkeerd. In de ochtend hadden enkele boeren hun trekker op het Malieveld neergezet, terwijl daar in eerste instantie geen toestemming voor was gegeven.


Het Malieveld was vorig jaar beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten. Het grasveld moest opnieuw worden ingezaaid. Dat werd hersteld op kosten van bedrijven uit de agrarische sector.


Defilé

Vanuit het centrum van Den Haag rijden de boeren langs Huis ten Bosch, de woning van de koning. Daarna gaan ze naar Leidschendam voor het volgende deel van het protest. Dat is bij het kantoor van het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten.

Op een steenworp afstand van het boerenprotest van het Malieveld vindt nog een andere demonstratie plaatst. Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voeren aanhangers van actiegroep Extinction Rebellion actie. Zij eisen dat alle subsidies aan fossiele brandstoffen onmiddellijk worden stopgezet en dat het vrijkomende geld wordt besteed aan klimaatbeleid. Voor deze demonstratie heeft burgemeester Jan van Zanen geen toestemming gegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer