Groningen+stelt+extern+salderen+en+verleasen+open
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groningen stelt extern salderen en verleasen open

Provincie Groningen heeft dinsdag 24 november het extern salderen en verleasen van stikstofruimte opengesteld. Het provinciebestuur heeft hiervoor de beleidsregel salderen stikstof gewijzigd.

Het openstellen van het extern salderen heeft tot gevolg dat bedrijven die een initiatief hebben in de provincie Groningen nu ook stikstofrechten kunnen kopen van melkvee-, pluimvee- of varkensbedrijven. Bij het verleasen kunnen bedrijven tijdelijk stikstofruimte van een ander bedrijf gebruiken. Met name voor tijdelijke projecten kan dit een interessante optie zijn, geeft de provincie aan.

Dat provincie Groningen extern salderen mogelijk maakt is geen verrassing, zegt voorzitter Wietse Duursma namens de georganiseerde landbouw in Groningen. 'Gedeputeerde Henk Staghouwer van de ChristenUnie heeft in mei al gezegd dat het provinciebestuur dat plan had. Later gaf hij aan dat hij extern salderen mogelijk wilde maken na de behandeling van de Groninger Aanpak Stikstof, half november in de Provinciale Staten', aldus Duursma.


Knelgevallen

'We hadden gehoopt dat de provincie eerst een oplossing voor de knelgevallen zou vinden voor de boeren van wie de vergunning niet op orde is. Maar er zijn meerdere belangen die de provincie moet dienen. De industrie in de Eemshaven kan zich nu verder ontwikkelen', vervolgt Duursma.


Het landbouwcollectief stikstof vergadert dinsdagavond 24 november over de stikstofontwikkelingen in Groningen. Hierbij wordt gekeken naar de vijf moties die vorige week zijn aangenomen tijdens de vergadering over de stikstofaanpak in de Provinciale Staten. 'Duidelijk is dat de Provinciale Staten ook snel een oplossing willen voor de knelgevallen', geeft Duursma aan.

Groningen is de eerste provincie in Noord-Nederland die extern salderen en verleasen mogelijk maakt. Provincies in Oost- en Zuid-Nederland deden dit al eerder. Provincie Fryslân wil pas een besluit nemen nadat de Tweede Kamer half december de stikstofwet behandelt.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer