Politie+brengt+deel+van+driehonderd+gestolen+kazen+terug+bij+boer
Nieuws
© Weenink

Politie brengt deel van driehonderd gestolen kazen terug bij boer

Wijkagenten hebben een klein deel van de kazen die bij kaasboerderij Weenink in Lievelde zijn gestolen teruggebracht naar de Achterhoekse melkveehouders. De politie kwam de kazen op het spoor na een tip van de Bond van Boerderijzuivelbereiders dat ze werden aangeboden op Marktplaats. Twee personen zijn in het weekend van 21 november aangehouden voor heling.

In de nacht van 12 op 13 november werden driehonderd kazen van 12 kilo uit de kaasopslag bij Weenink gestolen. De dieven kwamen binnen nadat ze een ruit insloegen met een trekkergewicht. Johannes Weenink rook onraad toen hij de volgende ochtend glas zag liggen.

'Toen we gingen tellen hoeveel kazen we misten, schrokken we', zegt Weenink. 'We hebben volop kaas gemaakt voor kerst. Er is dit jaar veel meer vraag naar. Door de coronacrisis is onze afzet met een kwart gestegen. We verkopen het niet alleen in onze eigen landwinkel, maar leveren ook aan andere boerderijwinkels. We zijn meteen weer extra kazen gaan maken om meer voorraad te krijgen. We leveren nu minder van onze jaarproductie van 850.000 kilo aan de fabriek. In plaats van 80 procent gebruiken we bijna alle melk voor het verkazen. '

Waarde van 30.000 tot 40.000 euro

Weenink verwacht dat de 3,5 ton aan gestolen kaas een waarde heeft van zo'n 30.000 tot 40.000 euro. 'We zijn goed verzekerd tegen inbraak. Dat is ons geluk. Maar het is wel heel zuur natuurlijk. Ook omdat wij onze horeca al een hele tijd dicht hebben vanwege corona. Daardoor ging de afzet van streekproducten ook zo goed.'

De ondernemer gaat ervan uit dat de dieven de kazen met een grote bus hebben meegenomen. 'Ze hebben de kazen zo snel mogelijk ingeladen. We zien aan de sporen dat het een bus met dubbele wielen is geweest.'

Dat hij nog negen van zijn kazen terug zou zien, had Weenink niet verwacht. 'We hadden gedacht dat de kazen naar Rusland zouden gaan voor de kerst. Maar door een tip van de Bond van Boerderijzuivelbereiders (BBZ) kwamen we erachter dat onze kazen op Marktplaats werden aangeboden.. We hebben meteen de politie gebeld.'

De agenten konden de verkopers arresteren toen de politiemensen kaas kochten via Marktplaats. 'We zijn blij dat er mensen zijn aangehouden, maar de kazen zijn zo beschadigd dat ze niet meer verkoopbaar zijn', stelt de ondernemer.

Weenink installeerde deze week camera's bij zijn bedrijf en een alarm in zijn kaasopslag. 'Het is vervelend dat het moet. Het wekt ergernis op. Als ze mijn shovel nemen, is dat niet leuk. Maar de volgende dag kan ik een nieuwe kopen. Dat werkt anders met eigengemaakte kaas. Daar merk je maandenlang de nasleep van.'

Bond waarschuwt leden

De BBZ heeft na de diefstal de kleine driehonderd leden meteen gewaarschuwd via een mail en sociale media, geeft voorzitter Theo Dekker van de BBZ aan.

'We zijn weer wakker geschud. Het is een flinke aderlating voor de ondernemers. Deze diefstal laat het belang zien van een goede verzekering en een goede registratie van de producten', aldus Dekker.

'Vier jaar geleden is er ook veel kaas gestolen bij zelfkazende boeren', vervolgt de BBZ-voorzitter. 'Van deze kaas hebben we nooit iets teruggezien. Na het inzoomen van de foto's die we onlangs op Marktplaats zagen, zagen we dat het om ons kaasmerk ging. Via het nummer konden we achterhalen dat het de kazen van Weenink waren. Een goede track en trace op een product is heel belangrijk, niet alleen om gestolen kazen te traceren, maar ook voor de voedselveiligheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer