Sensus: 'Dit jaar mislukte ruim 200 hectare cichorei'

De opbrengsten van cichorei zijn dit jaar sterk wisselend, blijkt na ruim twee maanden campagne. 'We komen goede opbrengsten tegen in alle gebieden, maar ook tegenvallende. Ik heb in de 29 teeltseizoenen nog niet meegemaakt dat zo'n groot areaal mislukte, ruim 200 hectare', zegt manager agro René Schunselaar van inulineproducent Sensus.

Sensus%3A+%27Dit+jaar+mislukte+ruim+200+hectare+cichorei%27
© Twan Wiermans

Over de gehele linie en in alle gebieden zijn de opbrengsten van cichorei sterk wisselend. 'Op de kleigronden in het zuidwesten van het land hebben we te maken gehad met een bijzonder lastige start van het groeiseizoen', zegt Schunselaar. 'Een dramatisch slechte structuur, geen goed zaaibed, gevolgd door droog weer, geen optimale kieming en een verre van optimaal plantbestand. Die leiden nu niet naar grote opbrengsten.'

Ook in het oosten van het land kwam de cichorei niet optimaal uit de startblokken. Dat kwam door schrale noordoostenwind, met soms zelfs stuifschade.


Opbrengstverwachting

Door alle factoren vindt Schunselaar een opbrengstverwachting voor de hele campagne moeilijk. 'Over het geheel gaat het waarschijnlijk tegenvallen. Het verloop van het inulinegehalte, nu kort tegen de 17 aan, is moeilijk te voorspellen. Het hangt sterk af van het weer in de maanden november en december.'

Voor de afzetmarkt van inuline gaat het om een goede verhouding tussen hoeveelheid en kwaliteit

René Schunselaar, manager agro bij Sensus

Ondanks de tegenvallende opbrengsten is de campagne op een normaal tijdstip begonnen. 'We hebben op basis van lagere opbrengstverwachtingen een heroverweging van de campagnestart op 1 september gemaakt. Er is voor gekozen om dan wel te starten, maar met een aangepast verwerkingstempo. Hierdoor zouden we een kleiner areaal vroeg verwerken, zodat een groter areaal zou kunnen doorgroeien in september en oktober.'


Balans

Dit scenario geeft Sensus de beste balans in kwaliteit en hoeveelheid inulineproductie. 'De inulinekwaliteit is in september beter dan in januari, de opbrengst precies omgekeerd. Voor de opbrengst hadden we later kunnen beginnen, maar dan hadden we meer inuline geproduceerd met een lagere kwaliteit. Voor de afzetmarkt van inuline gaat het om een goede verhouding tussen hoeveelheid en kwaliteit.'


De fabriek van Sensus in Roosendaal heeft daarom in de eerste vier weken van de campagne met een aangepast tempo gedraaid. 'We hebben bij de verwerking een aantal opties die globaal tussen de 50 en 100 procent van de capaciteit liggen. We kunnen zo op 50 procent blijven draaien door een of meerdere lijnen niet op te starten', legt de manager agro uit.

'Normaliter zouden we zo snel mogelijk naar een volle capaciteit schakelen. In die zin is de opstart bijzonder te noemen, maar het past precies bij het rare groeiseizoen.'


Regionale verschillen

Het aanvoerplan van Sensus gaat er ieder jaar van uit dat alle regio's tegelijk opstarten. 'Wel houden we rekening met regionale verschillen. Zo is het in het algemeen wat beter om op de klei wat meer te doen in het begin en op het zand wat minder', zegt Schunselaar.

'Dit heeft vooral met oogstmogelijkheden op die grondsoorten te maken. Wanneer de weer- en bodemcondities minder optimaal zijn, kun je op zandgrond vaak wat makkelijker laat rooien dan op klei.'


Vroegleveringsvergoeding

Er waren dit jaar genoeg telers te vinden om vroeg cichorei te leveren. 'Zoals telers die afdekken met vliesdoek en zo de teelt vervroegen. We hebben een goed systeem, met draagvlak vanuit de telersvereniging, van vroegleveringsvergoeding dat voldoende compenseert voor de lagere opbrengst.'

Het rooien was begin september niet eenvoudig vanwege de harde, droge grond. Veel telers en loonwerkers hebben extra woelers ingezet of beregend om de cichorei goed te kunnen rooien. Vanaf eind september is het weer omgeslagen in te nat.

'De bevoorrading van de fabriek is eigenlijk altijd wel gelukt dankzij de nodige extra inspanningen van telers, loonwerkers, transporteurs/verladers en de planners.'


Veel regen

De opbrengsten en inulinegehaltes waren de eerste weken goed, volgens verwachting 30 tot 35 ton per hectare. De weken daarna viel de groei in september tegen. Door de vele regen ging ook het inulinegehalte wat zakken en nam de tarra toe.

'Gelukkig is dat gedurende de maand oktober weer wat hersteld', zegt de manager agro. Het tarrapercentage ligt tot nu toe iets lager dan vorig jaar en ongeveer op het meerjarig gemiddelde.


Twee derde geleverd

Eind september is de fabriek van Sensus op volle capaciteit gaan draaien. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er vanaf dat moment niet veel groei meer is en het einde van de campagne niet te laat moet worden vanwege de inulinekwaliteit. 'Ik schat dat op dit moment, zaterdag 7 november, ongeveer twee derde van de te verwachten cichorei is geleverd', zegt Schunselaar.

Waarschijnlijk is de campagne in de laatste week van december afgerond. 'Dat is eerder dan voorzien vanwege uiteindelijk wat lagere opbrengsten dan verwacht. Als we in het begin gelijk op volle capaciteit hadden gedraaid, waren we waarschijnlijk nog een week of tien dagen eerder klaar geweest en hadden we nog aanzienlijk minder cichorei ontvangen.'Meer contracten cichorei voor een van de grootste arealen

De contractering van cichorei voor het seizoen 2021 is op 28 september begonnen. In de eerste regio's heeft Sensus het areaaldoel al bereikt. 'Er is veel belangstelling voor cichorei. De teelt ervan is een waardevolle aanvulling voor risicospreiding in het bouwplan', zegt René Schunselaar van Sensus. Het streven is een groter areaal. Over de toename wil Schunselaar uit concurrentieoverwegingen geen uitspraken doen. 'Bij de groei van het areaal starten we altijd met de huidige telers. Daarnaast zien we het areaal de komende jaren verder groeien, waardoor er ook ruimte komt voor nieuwe telers.' In het najaar van 1991 werden de eerste contracten voor de campagne van 1992 gesloten. 'We zitten in 2021 op een van de grootste arealen die we ooit contracteerden. Maar in het verleden produceerden we ook fructose uit inuline waarvoor een deel van het areaal werd benut tot in februari.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer