CZAV: cichorei is prima rotatiegewas in bouwplan

Waarom zouden telers cichorei moeten opnemen in het bouwplan? Volgens het CZAV zijn er meerdere redenen: het goede rotatiegewas zorgt voor een betere bodemstructuur en is goed bestand tegen weersextremen.

CZAV%3A+cichorei+is+prima+rotatiegewas+in+bouwplan
© Haijo Dodde

Terwijl de oogst en verwerking van cichorei in volle gang is, is de contractering voor het volgende teeltseizoen alweer begonnen. Sensus werkt nauw samen met CZAV om ook voor het komende teeltseizoen de contracten bij telers onder te brengen.

Door de groeiende vraag naar gezonde ingrediënten van natuurlijke oorsprong, groeit de markt voor inuline en daarmee de vraag naar cichorei nog steeds. Cichorei is een teelt met hoge opbrengstpotentie, die goed bestand is tegen weersextremen.


Afname vrijlevende aaltjes

Cichorei kent in het bouwplan een prima plaats als rotatiegewas. Het gewas zorgt namelijk voor een goede bodemstructuur door de diepe beworteling. Daarnaast zorgt cichorei als enige akkerbouwgewas voor een natuurlijke afname van vrijlevende aaltjes. Op de lichtere gronden wordt dit als een steeds groter probleem ervaren.

Cichorei is een uitdagende teelt. Dat heeft onder andere te maken met het smalle middelenpakket en de beperkte selectiviteit van herbiciden. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren positieve ervaringen opgedaan met mechanische onkruidbeheersing, al dan niet in combinatie met gewasbeschermingsmiddelen. Met innovatieve eggen en moderne schoffelmachines weten steeds meer telers de percelen onkruidvrij te krijgen en de groei te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer