Overijssel maakt extern salderen en verleasen mogelijk

Provincie Overijssel maakt vanaf 15 oktober het extern salderen en verleasen van stikstofruimte van veehouderijen met stikstof- en fosfaatrechten mogelijk.

Overijssel+maakt+extern+salderen+en+verleasen+mogelijk
© Michiel Elands

Volgens de provincie vergroot het openstellen van extern salderen en verleasen de mogelijkheden om vergunningen te verlenen zonder dat dit leidt tot een toename van stikstofdepositie in Overijssel.

Vijfhonderd aanvragen heeft provincie Overijssel nog in behandeling. Veruit het grootste deel daarvan is afkomstig van de agrarische sector. De provincie stelt dat extern salderen voor deze aanvragers een van de weinige mogelijkheden is om een vergunning te krijgen.


Provincie Overijssel wacht met het openstellen tot 15 oktober. Aanleiding hiervoor is dat rond die tijd de nieuwste versie van het Aerius-systeem beschikbaar komt. Vergunningaanvragers moeten een berekening aanleveren via de nieuwste versie van deze RIVM-rekentool.


Noord-Brabant en Zeeland

Overijssel is de vierde provincie die aangeeft extern salderen open te stellen. Noord-Brabant en Zeeland maken per half september het extern salderen met veehouderijen mogelijk. In Limburg was dit eind vorig jaar al mogelijk. Gelderland ziet niets in extern salderen, bleek vorige week. Wel wil de provincie het verleasen van stikstofruimte mogelijk maken.


Extern salderen houdt in dat bedrijven in hun aanvraag voor een natuurvergunning gebruik mogen maken van (een deel van) de stikstofruimte van een ander bedrijf. Het is mogelijk de stikstofruimte van een ander bedrijf (gedeeltelijk) over te kopen. Ook is het mogelijk om stikstofruimte te (ver)leasen. Dit laatste kan bijvoorbeeld passend zijn als er maar tijdelijk stikstofruimte nodig is, bijvoorbeeld voor de duur van een bouwproject.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer