Extra hectares natuur roepen vragen op bij Friese CDA

CDA Friesland wil weten of in Friesland ook meer hectares stikstofgevoelige natuur zijn, als gerekend wordt met de nieuwste versie van het rekenprogramma voor stikstofemissie. De partij heeft hierover vragen gesteld aan landbouw- en natuurgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP).

Extra+hectares+natuur+roepen+vragen+op+bij+Friese+CDA
© Marcel van Kammen

Het CDA stelt de vragen naar aanleiding van het bericht van Stichting Agrifacts deze week. Volgens de stichting werd er in vijf jaar tijd 80.000 hectare stikstofgevoelige natuur in de Natura 2000-gebieden bijgetekend.

Het bijtekenen van extra hectares met stikstofgevoelige natuur vond vooral plaats in de provincie Gelderland, maar ook in Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg.


Draagvlak

'Het bijplussen van hectares stikstofgevoelige natuur bevordert niet het draagvlak voor het stikstofbeleid. Het CDA wil weten of dit ook in Friesland gebeurt, om hoeveel hectares het hier gaat, welke gebieden het betreft, wiens initiatief het is en met welke argumenten de gebieden aangewezen zijn', stelt CDA-Statenlid Anne Schelhaas.


Het toevoegen van stikstofgevoelige natuur moet altijd gebeuren in overleg met alle betrokken partijen, vinden de christendemocraten. Gezamenlijk moeten de gegevens worden geconstateerd en bestuurlijk worden vastgesteld. Het CDA wil daarom weten hoe de problematiek een rol krijgt in de aankomende Friese Startnotitie Stikstof.


Transparantie

'Uitvoering van het stikstofbeleid moet op zodanige manier gebeuren dat gewerkt wordt met duidelijke, consistente berekenings- en monitoringsinstrumenten en inclusief transparantie en heldere onderbouwing', vindt het Friese CDA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer