Landbouwverkeer+van+ringweg+rond+Alkmaar+geweerd
Nieuws
© Jan Jong

Landbouwverkeer van ringweg rond Alkmaar geweerd

Landbouwverkeer mag geen gebruik meer maken van de Ring Alkmaar-west. Feitelijk was de ontheffing al komen te vervallen na de afronding van de renovatie van de Leeghwaterbrug. Landbouwvoertuigen mochten toch van de weg gebruik maken zo lang de speciale bewegwijzering nog niet was weggehaald. Dat is onlangs gebeurd.

Gedurende de drie jaar van renovatiewerkzaamheden hoefden boeren die het Noordhollandsch Kanaal wilden oversteken niet door de stad Alkmaar en de diverse dorpskernen te rijden.

Loonwerkersorganisatie Cumela en LTO Noord hebben er meerdere malen voor gepleit om de de ringweg ook na de werkzaamheden toegankelijk te houden voor het landbouwverkeer. Dit om onveilige situaties te voorkomen in de drukke binnenstad en op de smalle en kronkelende wegen door de dorpen.


Onbegrijpelijk

In het gebied rondom Alkmaar zijn tientallen agrarische bedrijven gevestigd, vele met percelen op grotere afstand. LTO-bestuurder Niels Zuurbier - vollegrondsgroenteteler en gebruiker van de ring - vindt het onbegrijpelijk dat de overheden dat risico nemen. 'Gedurende de drie jaar dat de ringweg voor de sector toegankelijk was, zijn er geen noemenswaardige ongelukken gebeurd.'

Gemeente Alkmaar is voorstander van een ontheffing om zo onveilige situaties in de stad te voorkomen. Door bestuurlijke en personele verschuivingen is het nog niet gelukt om dat te regelen. Zuurbier: 'Probleem is ook dat er nog twee andere wegbeheerders zijn, namelijk provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Dat maakt dit proces heel stroperig.'


Barst het los

Hoewel de plantwerkzaamheden voor de bollenteelt en de oogstwerkzaamheden voor de groenteteelt grotendeels zijn afgerond, rekent LTO Noord er de komende maanden toch op dat achter de schermen aan een oplossing wordt gewerkt. 'Straks in het vroege voorjaar barst het weer los en neemt het aantal verkeersbewegingen weer toe.'

Gemeente, provincie en rijk zouden kunnen voorsorteren op de nieuwe verkeerswet die er aan zit te komen. Zuurbier: 'Die zorgt dat er meer mogelijkheden zijn voor landbouwverkeer op randwegen. Het lijkt me verstandig daar nu alvast vanuit te gaan om straks onnodige ongelukken te voorkomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer