Pont+als+alternatief+voor+omleiding
Nieuws
© Rijkswaterstaat

Pont als alternatief voor omleiding

Rijkswaterstaat (RWS) is op aandringen van de ZLTO-afdelingen Rijk van Nijmegen en Land van Cuijk en Cumela met een alternatief gekomen voor de omleidingsroute voor de John S. Thompsonbrug over de Maas. Vanaf komende week zet RWS een veerpont in tussen Nederasselt en Grave.

De veerpont is bestemd voor landbouwverkeer en vaart gedurende de oogstperiode, ongeveer dertig dagen. De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Zo wordt de ondergrond aan beide zijden van de Maas in orde gemaakt om de pont veilig te laten aanmeren.

De pont zal in een dagdienst gaan varen. De precieze tijden worden nog bekendgemaakt. De pont vertrekt bij Grave tegenover de Esterveldlaan, bij Nederasselt aan de Veerstraat.


Gematigd positief

De lokale ZLTO-afdelingen zijn gematigd positief. 'We zijn blij dat Rijkswaterstaat zich heeft ingezet om een alternatief mogelijk te maken, vooral nu in oogsttijd de nood onder boeren hoog is', licht voorzitter Herbert Verploegen van ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen toe.

'De strekking dat de pont een oplossing is naar tevredenheid moet zich nog gaan bewijzen.'

Herbert Verploegen, ZLTO-afdelingsvoorzitter

'Minder blij zijn we met de beperking dat de veerpont slechts gedurende de oogstperiode en in een dagdienst gaat varen. In ons recente ledenonderzoek hebben we aangetoond dat tot half oktober 43 verplaatsingen op een dag worden verwacht en buiten die periode 25 verplaatsingen. Bovendien vinden er ook werkzaamheden plaats buiten kantoortijden. De strekking dat de pont een oplossing is naar tevredenheid moet zich nog gaan bewijzen.'

De John S. Thompsonbrug is sinds 29 juli om veiligheidsredenen afgesloten voor verkeer zwaarder dan 10 ton. De constructie van de brug kan de toegenomen belasting niet langer op een verantwoorde manier aan en wordt versterkt.


Omleidingsroute niet geschikt

De huidige omleidingsroute kost extra tijd en is niet voor alle landbouwvoertuigen toegankelijk. Donderdag 10 september drongen ZLTO en Cumela bij Rijkswaterstaat nog aan om snel met een alternatief te komen.

'We zijn teleurgesteld dat het voorkeursalternatief om gebruik te maken van de zijvleugel van de A73-brug bij Heumen niet haalbaar lijkt te zijn. Uit technische berekeningen blijkt dat de fietspaden geen zware lasten kunnen dragen. Ook vinden we het spijtig dat de huidige oplossing aan de late kant is, omdat een deel van de oogst al van het land is', reageert Verploegen

De afgelopen maanden zijn ZLTO en Cumela in overleg geweest met RWS om tot een oplossing te komen. Tot de inzet van de pont waren er nog geen concrete resultaten bereikt. Dat leidde tot veel onvrede en onbegrip.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer