CBL: 'Keurmerk Farmer Friendly legt claim op supermarkt'

Leden van Farmers Defence Force (FDF) hebben deze week het keurmerk Farmer Friendly gepresenteerd bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepel van supermarkten. Het CBL vindt dat FDF hiermee heel wat vraagt van de supermarkten.

CBL%3A+%27Keurmerk+Farmer+Friendly+legt+claim+op+supermarkt%27
© Dirk Hol

Het keurmerk behelst onder meer dat supermarkten 3 procent van hun totale omzet moeten afdragen aan een coöperatie van boeren. Supermarkten die deelnemen aan het keurmerk mogen een logo op de gevel plaatsen, zodat ze zich kunnen profileren als boervriendelijk.

Boeren kunnen zich aansluiten bij de coöperatie die het keurmerk beheert. Aan het eind van het jaar krijgen ze een uitkering via deze coöperatie. Het initiatief van het keurmerk komt van FDF, maar het keurmerk en de coöperatie opereren los van de belangenorganisatie. De boeren willen voor 10 december horen of het CBL zich aansluit bij het keurmerk, zodat het in 2021 kan worden ingevoerd.


De koepelorganisatie van de supermarkten heeft nog niet uitgebreid inhoudelijk gereageerd. CBL-directeur Marc Jansen zei in een korte reactie voor de radio: 'Het is nogal een claim die FDF op de supermarktbranche legt.' Hij heeft toegezegd de inhoud van de plannen te bestuderen en te bespreken met zowel zijn eigen leden als de vertegenwoordigers van het keurmerk. Jansen gaf eerder aan ook met andere ketenpartijen in gesprek te willen.


Brief voor de koning

Voordat het keurmerk werd aangeboden, vond een betoging plaats in Den Haag. Daar heeft FDF geprotesteerd tegen het stikstof- en opkoopbeleid van het kabinet. Vervolgens heeft een delegatie een brandbrief voor de koning afgeleverd bij het Kabinet van de Koning, waarin zij hun zorgen uiten.

Aansluitend vertrokken de demonstranten, deels per trekker, naar Leidschendam. Daarbij reden zij in een optocht toeterend langs de oprit van de residentie van de koning, Paleis Huis ten Bosch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer