Boeren+verzamelen+zich+voor+protest+in+Den+Haag
Nieuws
© ANP

Boeren verzamelen zich voor protest in Den Haag

Steeds meer boeren verzamelen zich dinsdagochtend in Den Haag om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dinsdagochtend vroeg waren de eerste trekkers al gearriveerd.

De intocht in Den Haag verloopt tot nu toe rustig. Er is veel politie aanwezig om de boeren te begeleiden. De weg naar de binnenstad van Den Haag is afgesloten met grote legervoertuigen. Veel boeren parkeren op de Benoordenhoutseweg om daarna te verzamelen op de Koekamp.

De boeren willen dinsdagmorgen een trekkerdefilé langs paleis Huis ten Bosch in Den Haag houden. Farmers Defence Force heeft daarvoor naar eigen zeggen toestemming van de gemeente en de politie. Deze instanties besloten dat een urenlange demonstratie met trekkers voor de deuren van het koninklijk paleis dinsdagmorgen niet is toegestaan.


De boeren die in Den Haag waren tegengehouden door de politie, mogen nu doorrijden en een eind verderop hun trekker parkeren. Dat heeft de politie besloten. De voertuigen rijden langs de inmiddels opgeheven politieblokkade bij het Willem Witsenplein.


Door middenberm

Eerder moesten zij hun voertuigen parkeren op de Benoordenhoutseweg. Van daaruit ging het lopend de Koekamp, bij station Den Haag Centraal, de plek van hun demonstratie. Ze waren boos omdat ze vonden dat ze te ver van de protestlocatie moesten parkeren. Daarom reden ze door de middenberm richting een lijn met politiebusjes. Een paar trekkers wisten er doorheen te glippen.

De boeren demonstreren tegen het stikstof- en opkoopbeleid van het kabinet. Aan de trekkers hangen borden met teksten als 'Don't fuck the farmer' en 'wij zijn ongewenst'. Ook hebben sommige boeren een omgekeerde Nederlandse vlag aan het voertuig hangen, als teken van protest. Vanmiddag gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam om te pleiten voor betere prijzen voor landbouwproducten.

Een ander mikpunt van het protest is de nieuwe Omgevingswet, waarmee het kabinet de bestaande regels over onder meer natuur, milieu en ruimtelijke ordening wil samenvoegen. De boeren zijn bang dat ze daardoor hun vergunningen kwijtraken.


Geen files

De optocht van trekkers richting Den Haag veroorzaakte vanmorgen geen files op de snelwegen in het land. Vooraf had FDF aangegeven dat de actievoerders deze moesten vermijden. Op provinciale wegen rond Den Haag ontstond wel oponthoud.

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer