Honderden boeren demonstreren bij CBL

Leden van Farmers Defence Force hebben het keurmerk Farmer Friendly gepresenteerd bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepel van supermarkten. Honderden boeren demonstreerden buiten bij het CBL in Leidschendam om hun wens voor betere margeverdeling in de keten kracht bij te zetten.

Het keurmerk behelst onder meer dat supermarkten 3 procent van hun omzet moeten delen met boeren. Supermarkten kunnen zich aansluiten om te laten zien dat ze boeren steunen. Boeren kunnen zich aansluiten bij de coöperatie die het keurmerk beheert. Aan het eind van het jaar krijgen ze hiervan een uitkering. Twee brancheorganisaties, Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), steunen het keurmerk.

'Er wordt veel verdiend aan eten. Het is tijd voor een eerlijker verdeling. Het is tijd voor een beter verdienmodel. En dat begint vandaag', aldus Sieta van Keimpema van de actievoerders. Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force vergelijkt het boerenkeurmerk met het Max Havelaar-keurmerk. 'Maar ik kan niet verkroppen dat we dat wel doen voor boeren in het buitenland, maar niet voor Nederlandse boeren.'


De boeren willen voor 10 december horen of het CBL zich aansluit bij het keurmerk, zodat het in 2021 kan worden ingevoerd. CBL-directeur Marc Jansen heeft het keurmerk binnen, buiten het zicht van de camera's, in ontvangst genomen. De brancheorganisatie liet in een reactie weten een goed gesprek met de protesterende boeren te hebben gehad. Het bureau beloofde de inhoud van de plannen goed te bestuderen en daarover te overleggen met leden, maar deed geen verdere toezeggingen.

'Het CBL heeft begrip voor de moeilijke situatie waarin veel boeren zich bevinden door toenemende eisen vanuit de politiek en de samenleving', aldus een statement van de koepelorganisatie, die zelf voorstelt om met meerdere partijen uit de voedselketen te overleggen. Naast supermarkten en boeren, zijn dat bijvoorbeeld ook exporteurs en voedselfabrikanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer