ANWB+waarschuwt+voor+vertraging+door+boerenprotest
Nieuws
© André Weima

ANWB waarschuwt voor vertraging door boerenprotest

Weggebruikers moeten dinsdag in en rond Den Haag rekening houden met mogelijke vertraging, waarschuwt de ANWB. Farmers Defence Force (FDF) is van plan actie te voeren bij paleis Huis ten Bosch.

Wat het boerenprotest precies gaat betekenen voor de verkeersdrukte, is volgens de ANWB en Rijkswaterstaat op dit moment nog 'koffiedik kijken'. FDF heeft namelijk nog niet exact bekendgemaakt hoeveel boeren met het protest meedoen, of ze met de trekker komen, welke route ze nemen en of ze over de snelweg gaan.

'Of er verkeersdrukte gaat ontstaan, is daar allemaal van afhankelijk. Het zijn een hoop mitsen en maren', zegt de ANWB. Ook Rijkswaterstaat is alert op informatie over de plannen van de boeren, die waarschijnlijk vanaf maandagavond al naar Den Haag gaan rijden.


Tweeduizend actievoerders

FDF-voorman Mark van den Oever zei maandagochtend tegen Omroep Brabant dat er naast vierhonderd actievoerders met trekkers ook nog honderd Brabantse boeren zonder trekker komen. 'Ik hoop landelijk op tweeduizend actievoerders', meldt Van den Oever. Ook zouden sommige boeren maandagavond al rond 21 uur vanuit Brabant vertrekken en niet de snelweg opgaan.

De boeren willen om 9 uur dinsdagochtend bij het huis van koning Willem-Alexander aankomen, om hem daar persoonlijk een brief te kunnen overhandigen tegen de aanstaande Omgevingswet.


Code Oranje

Met de actie, die Code Oranje heet, willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. Landbouwminister Carola Schouten wil dat de Tweede Kamer de wet voor de kerstvakantie heeft behandeld, maar de boeren hebben grote bezwaren.

Na een 'trekkersdefilé' om 11 uur bij het paleis willen de boeren dinsdag naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam rijden waar in de middag nog een manifestatie plaatsheeft. Tijdens de actiedag gelden coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van voldoende afstand.

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer