Landbouwministers willen EU-coördinatie Afrikaanse varkenspest

Europese landbouwministers hebben zich achter een oproep van Tsjechië en Polen geschaard om beter samen te werken om de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) onder wilde zwijnen en varkens tegen te gaan.

Landbouwministers+willen+EU%2Dco%C3%B6rdinatie+Afrikaanse+varkenspest
© Twan Wiermans

Dat bleek maandag tijdens de online vergadering van de landbouwraad. Volgens Polen en Tsjechië is betere samenwerking vereist om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt op het grondgebied van de Europese Unie.

Volgens diverse landen zijn de procedures in de Europese Unie (EU) te ingewikkeld om aanspraak te maken op financiering voor maatregelen en compensatie voor getroffen varkenshouders. Ook kent Europa ingewikkelde aanbestedingsprocedures, waar geen tijd voor is als snel moet worden ingegrepen om verdere verspreiding van AVP tegen te gaan.


Regionalisering

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner benadrukte dat de Europese Commissie een belangrijke rol kan spelen om regionalisering onder de aandacht te brengen bij Aziatische landen. 'Het belang daarvan moeten we bij die landen duidelijk maken.' Veel landen buiten de Europese Unie nemen geen varkensvlees meer af van landen waar de ziekte heerst onder wilde zwijnen.

Met regionalisering wil onder meer Duitsland dat het mogelijk wordt om wel varkensvlees te verhandelen naar derde handelen uit regio's in Europa waar geen Afrikaanse varkenspest heerst. China, de grootste afnemer van Europees varkensvlees, neemt nu geen vlees af uit Duitsland bijvoorbeeld, met veel lagere slachtvarkensprijzen tot gevolg.


Duidelijkheid

De Franse minister van landbouw Julien Denormandie is ook voorstander van regionaliseringsbeleid. 'Het is belangrijk dat voor handelspartners van buiten de EU duidelijk is hoe de zones worden vormgegeven. Daarmee is helder vanuit welke gebieden wel en niet uitvoer van vlees en transport van dieren mogelijk is.'

De landbouwministers willen dat 'best practices' over de AVP-aanpak binnen Europa op een adequate manier worden gedeeld. 'Het lijkt onwaarschijnlijk dat Afrikaanse varkenspest op het grondgebied van de EU kan worden uitgeroeid', stellen Polen en Tsjechië. 'Voorrang moet worden gegeven aan de bescherming van de varkenshouderij door middel van efficiënte bioveiligheidsmaatregelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer