Duitsland+richt+zwijnvrije+zone+in+Brandenburg+in
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitsland richt zwijnvrije zone in Brandenburg in

Een wijziging in de Duitse varkenspestverordening maakt het mogelijk om een wildezwijnenvrije zone aan te leggen rond het kerngebied met Afrikaanse varkenspest in de deelstaat Brandenburg. De verordening is sinds dinsdag 10 november van kracht.

Deze witte zone komt er op aanbeveling van het veterinaire noodteam van de EU (EuVet). Het internationale team van experts bezocht het getroffen gebied enkele weken geleden op uitnodiging van het Bondsministerie van Landbouw. Zo kregen ze ter plaatse een ??beeld van de stand van zaken rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP).

De witte zone is een ongeveer 5 kilometer brede strook land die het kerngebied in een halve cirkel omgeeft tot aan de grens met Polen. De zone wordt afgebakend door twee stevige, tegen wilde zwijnen beveiligde hekken.

Het binnenste hekwerk moet langs de rand naar de kernzone lopen. Op 5 kilometer afstand staat een tweede rij hekken waarvan de bouw al is begonnen. Zodra beide hekken klaar zijn, worden de wilde zwijnen in de tussenruimte gedood. Brandenburg is van plan hier half november mee te beginnen.


Geen kernzone in Saksen

Op 31 oktober werd in Saksen een wild zwijn met AVP gemeld. De Saksische autoriteiten hebben tot nu toe geen kerngebied aangewezen. Aangenomen wordt dat het dier bij de epidemie in West-Polen hoort en dat het, nadat het daar is geïnfecteerd, naar Saksen is gekomen. Er wordt dus verondersteld dat er geen sprake is van een nieuwe AVP-haard.

In Saksen blijven de tot dusver genomen maatregelen van toepassing. De vaststelling van het bedreigde gebied van een week geleden blijft geldig en de bufferzone (beperkingszones) blijven ongewijzigd. Ondertussen gaat de jacht op wild verder. Saksen is ook gestart met de bouw van een permanent hek langs de grens met Polen.


Het Friedrich-Loeffler-Institut bevestigde 11 november drie nieuwe AVP-gevallen op het eiland in de Insel in het kerngebied van Märkisch-Oderland. De teller van het aantal besmette wilde zwijnen komt daarmee op in totaal 146. De Duitse varkenshouderij is vrij van AVP.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer