Helaas is de beker nog niet leeg

Helaas is de beker nog niet leeg. We zijn dit jaar geconfronteerd met corona en Afrikaanse varkenspest, maar vogelgriep hadden we nog niet gehad. Vanaf deze plek wens ik de getroffen pluimveehouders veel sterkte tijdens deze moeilijke periode.

Helaas+is+de+beker+nog+niet+leeg
© Niek Stam

Helaas zijn er ook de eerste berichten van slachterijen die het erg lastig hebben. Het zal de positie van de Nederlandse vleespluimveehouder niet ten goede komen. De concepten zijn tot nu toe redelijk buiten schot gebleven als het om prijsdalingen gaat, maar de laatste weken is ook daar een lichte daling te zien. Best apart, aangezien het kippenvlees als een malle de winkel uitvliegt.

Het is te hopen dat de markt voor de reguliere pluimveesector weer snel aantrekt. Het zijn deze dieren die de concepten meerwaarde geven en dus ook die deze markt in de benen houden. Het laat zien hoe hard we elkaar nodig hebben!

Het biedt ook kansen. Wellicht dat de pluimveerechten eindelijk weer eens op een acceptabel niveau komen. En dat biedt weer kansen voor de jonge ondernemers die vooruit willen en innovatief willen ondernemen. Daar staan wij pluimveehouders immers om bekend. En dat heeft onze mooie sector gebracht waar we nu staan. Een sector die toonaangevend is in duurzaamheid, zowel qua dierenwelzijn als qua efficiëntie van grondstoffengebruik.

Het is het reguliere pluimvee dat de concepten meerwaarde geeft

Erik van Veldhuisen, vleeskuikenhouder in Renswoude

Een sector die voor elke portemonnee wat biedt en waarbij consumenten uit elk segment kunnen kiezen, van regulier tot biologisch! Welke inkooporganisatie wil dat nou niet in het schap hebben?

We stoppen de invoer uit het buitenland en er wordt alleen nog maar binnenlands pluimveevlees verkocht. En natuurlijk moet er wat worden geëxporteerd, maar onze producten staan hoog aangeschreven. Daar is vast een betere markt voor zijn dan voor de producten uit Oost-Europa.

Een mooie opdracht voor onze verwerkers om inkopers nog meer te overtuigen van de waarde van ons Nederlandse product. Wellicht dat onze landbouwminister ons kan helpen door, net zoals haar Duitse collega, pal achter de sector te gaan staan. Een mooie uitdaging voor ons allemaal!

Veel succes tijdens deze onzekere periode en ik hoop dat we verder verstoken blijven van problemen door alle virussen die in ons land rondwaren. Let goed op uzelf en op uw dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer