Landbouw+prominent+in+verkiezingen+2021
Commentaar
© Dirk Hol

Landbouw prominent in verkiezingen 2021

De politieke partijen presenteren in deze weken hun verkiezingsprogramma's en lijsten met kandidaat-Kamerleden voor 2021. Bij een groot deel van de partijen is flink de bezem gehaald door de stal zittende Kamerleden. Veel nieuwe gezichten dus na maart 2021 in de Tweede Kamer.

Deels geldt dit ook voor de landbouwwoordvoerders. Helma Lodders (VVD), Maurits von Martels (CDA), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en William Moorlag (PvdA) komen niet terug. Met hen verdwijnt ook de nodige kennis en ervaring.

Behalve de vernieuwingsdrift valt op hoe hoog landbouwwoordvoerders gerankt zijn op de verkiezingslijsten. Laura Bromet (GroenLinks) spant de kroon op plek 4, voorheen plek 15. Tjeerd de Groot (D66) staat op 12, dat was plek 19. En Jaco Geurts (CDA) prijkt op plek 11, een plaats lager dan bij de vorige verkiezingen. Nieuwkomer Jan Cees Vogelaar (Forum voor Democratie) heeft de negende plaats. Ook de verkiezingsdeelname van de BoerBurgerBeweging is tekenend.

Bromet en De Groot hebben zich de afgelopen vier jaar goed in de kijker gespeeld met hun bijdragen aan het landbouwdebat. Immers, tot het interview 'D66 wil veestapel halveren' in dagblad AD in september 2019 was De Groot een onbekend Kamerlid. Hoe meer media-aandacht, hoe hoger de ranking, zo lijkt het.

Landbouwpolitici staan hoog op de verkiezingslijsten

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Ook opmerkelijk is de omvang van de agrarische paragrafen in de verkiezingsprogramma's. D66 laat daarbij helemaal een opvallend verschil zien. De landbouw nam nooit zo'n prominente plek in, maar nu wel. Ook de andere politieke partijen gaan met veel meer gedetailleerde landbouwvoorstellen de verkiezingen in dan we gewend zijn.

Door de hoge notering van de landbouwwoordvoerders op de verkiezingslijsten in combinatie met de uitgebreide aandacht voor de sector in de verkiezingsprogramma's is het helder dat de land- en tuinbouw een politiek speerpunt is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer