Stop+de+polarisatie+en+verbind
Commentaar
© Dirk Hol

Stop de polarisatie en verbind

Als het gevoel van onzekerheid toeneemt, polariseert een samenleving. Corona vergroot het gevoel van onzekerheid. De landbouw is daar geen uitzondering op. Daar komt bij dat de landbouw in een transitie zit. Dit vergroot de onzekerheid van boeren nog veel meer.

De tegenstelling tussen groepen boeren groeit, waardoor zij meer tegenover elkaar komen te staan. De controverse tussen landbouw en natuur, de Randstad en de regio, natuurboeren en ecomodernisten neemt toe.

Door de verdeeldheid verharden standpunten en lijkt het gemakkelijker om te blijven hangen in het eigen gelijk, de toon wordt scherper en agressiever. De ruimte voor nuance verdampt. Misverstanden worden via sociale media uitvergroot. Spelen op de man of vrouw in plaats van de inhoud, is steeds vaker gemeengoed.

Extremen ontstaan gemakkelijker, ook in de landbouw. Dat blijkt ook uit het jaarlijkse rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die waarschuwde donderdag voor toenemende polarisatie als gevolg van onder andere corona.

Wordt het niet de hoogste tijd om dit tij te keren?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Behalve voor coronacomplotdenkers noemt NCTV demonstrerende boeren en de ondersteuning van uitgeverij De Blauwe Tijger van Tom Zwitser, een ultraconservatief die een boerenactiegroep zou ondersteunen. Zwitser is in de landbouw vooral bekend van het boerenjournaal en betrokken bij Forum voor Democratie.

Het is de derde keer dit jaar dat de NCTV wijst naar deze extremen in de landbouw die zich consequent tegen de overheid en iedereen die anders denkt, keert en de verdeeldheid in de landbouw verhevigt. Wordt het niet de hoogste tijd om dit tij te keren en juist op zoek te gaan naar verbinding opdat de polarisatie kan verminderen?

Het is echt belangrijk om op zoek te gaan naar het vinden van oplossingen voor de kloof tussen boeren, tussen regio's, met andere plattelandsbewoners en belanghebbenden. Dit kan alleen door te focussen op gemeenschappelijkheden in plaats van tegenstellingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer