Afzwakking+groene+GLB+is+deels+goed+nieuws
Commentaar
© Dirk Hol

Afzwakking groene GLB is deels goed nieuws

Het compromis dat de Europese lidstaten deze week sloten over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (vanaf 2023) is een stuk minder vergaand dan de groene ambities die voormalig landbouwcommissaris Phil Hogan in 2018 presenteerde. Aan de directe inkomenssteun voor boeren worden maar beperkt nieuwe eisen gesteld.

De EU-lidstaten krijgen de vrijheid zelf te kiezen uit de ecoregelingen. Boeren kunnen hier vervolgens weer uit kiezen. Nederland wilde sneller en is ambitieuzer. Landbouwminister Carola Schouten loopt vergeleken met haar EU-collega's ver voorop in de vergroening van de land- en tuinbouw. Met haar visie op kringlooplandbouw staat ze in Europa op een eiland.

Andere Europese landen hebben andere belangrijke prioriteiten. De Fransen willen de leegloop van het platteland stelpen en Oost-Europese lidstaten hechten belang aan armoedebestrijding. Sowieso trapten de Oost-Europeanen flink op de rem. Zij liggen wat betreft modernisering van de land- en tuinbouw ver achter en van een vergaande vergroening is nog helemaal geen sprake.

De huidige economische recessie als gevolg van corona, brexit, internationale spanningen en onzekere handelsakkoorden maakt dat een financieel vangnet nodig blijft voor de Europese agrarisch ondernemer. Vergaande vergroeningseisen doorvoeren in tijden van een pandemie en politieke en economische spanningen op het wereldtoneel, is moedig, maar niet realistisch. Want als corona één ding heeft aangetoond, dan is het wel het belang van voldoende, regionale voedselproductie.

Een meer gelijk speelveld was niet verkeerd geweest

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Voor Nederlandse boeren en tuinders betekent dit deels goed nieuws. Meer keuzevrijheid is prettig en ook de bijbehorende afbakening van het budget. Anderzijds produceren Nederlandse boeren en tuinders al op een hoog duurzaam niveau. De invoering van meer verduurzamingseisen in heel Europa was een opstap geweest om de verschillen iets kleiner te maken. Een gelijk speelveld is er nu nog lang niet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer