Prijzen+agrarische+grondstoffen+blijven+stijgen
Nieuws
© Twan Wiermans

Prijzen agrarische grondstoffen blijven stijgen

De prijzen van agrarische grondstoffen zijn deze week flink gestegen. Dat blijkt uit marktupdates van verschillende voerleveranciers. Een van de oorzaken is de publicatie van tegenvallende oogstprognose van soja en mais door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA deze week.

De prijsverwachting voor vrijwel alle grondstoffen voor diervoeders is nu negatief. ABZ Diervoeding noemt de sojamarkt op dit moment 'extreem krap'. De Verenigde Staten hebben lagere opbrengstcijfers dan verwacht en ook de oogst in Argentinië zal komend voorjaar tegenvallen. Het Zuid-Amerikaanse land kampt met grote droogte als gevolg van het weerverschijnsel La Niña.

De oogstverwachting in Brazilië is onzeker. Daar wordt meer soja ingezaaid, maar het is droog in grote delen van Zuid-Amerika. Tegelijkertijd is er grote vraag naar soja vanuit China.Het gebeurt wel vaker dat in de breedte de prijzen van grondstoffen stijgen. 'Maar de mate waarin dat nu gebeurt, dat komt niet zo vaak voor', zegt Arie Griffioen, manager inkoop en logistiek bij ABZ Diervoeding. 'Tegenvallende opbrengsten in Zuid- en Noord-Amerika en matige opbrengsten in Europa zijn daarvan oorzaak, maar zeker ook de enorme vraag vanuit China. Het is duidelijk zichtbaar dat China de varkensstapel flink aan het uitbreiden is. Eigenlijk is iedereen verrast door het tempo waarin dat gaat.'


Maisvoorraden

De maisvoorraden slinken wereldwijd. Zowel de oogstprognoses voor de Verenigde Staten als Oekraïne zijn naar beneden bijgesteld. In Oekraïne is droogte in juli en augustus daar de boosdoener van. China importeert ook meer mais.


Zonnebloempitschroot is volgens de voerleveranciers vrijwel niet te koop. Oekraïne heeft een slechte oogst en exporteert dit product vooral naar China, waardoor er voor de Europese markt weinig overblijft. Het aanbod van raapzaadschroot is krap en duur, mede veroorzaakt door de grote vraag naar soja en zonnebloempitschroot.


Graanprijzen

De graanprijzen lopen sinds dinsdag op na het uitkomen van een rapport van de Amerikaanse overheid over de oogstprognoses. Volgens ForFarmers hebben de beurzen hevig gereageerd op het uitkomen van de cijfers. De wereldwijde tarwevoorraden zijn gelijk aan de verwachtingen, maar door krapte aan soja en mais stijgen ook de tarweprijzen mee.

In Europa viel de tarweoogst dit jaar wel wat tegen door matige oogsten. Zowel China als andere landen blijven Europese tarwe importeren. Volgens ABZ Diervoeding is er in Noordwest-Europa wel veel wintertarwe de grond in gegaan onder vrij goede omstandigheden. 'Dit geeft hoop voor de oogst van 2021', schrijft de voerleverancier. De prijzen van gerst stijgen mee met tarwe, maar blijven met 2 euro per 100 kilo onder de prijs van tarwe liggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer