ABN Amro: sojabonenprijs bezig aan opmars

De prijs van sojabonen is de laatste paar weken bezig aan een opmars, meldt ABN Amro. Volgens de bank komt dat met name door een scherpe toename van de vraag vanuit China.

ABN+Amro%3A+sojabonenprijs+bezig+aan+opmars
© Eigen Foto/ Onbekend

Deze Chinese honger naar sojabonen blijft, verwachten analisten van ABN Amro. Braziliaanse boeren die sojabonen telen, willen hiervan profiteren en breiden het areaal flink uit. En dat is volgens de bank in meerdere opzichten niet positief. De sojabonenmarkt kent drie belangrijke spelers: de Verenigde Staten (VS), Brazilië en China.

Brazilië en de VS zijn gezamenlijk goed voor twee derde van de mondiale productie van sojabonen en hebben een collectief aandeel van bijna 85 procent in de exportmarkt. De grootste volumes gaan richting China als veevoer voor varkens. Deze 'sojabonentriangel' bepaalt in grote mate het marktsentiment.


Groei Chinese varkensstapel

Het groeipotentieel van de Chinese varkensstapel is groot voor de komende jaren, nadat de Afrikaanse varkenspest de varkensstapel flink uitdunde. China claimt dat het binnenkort een geneesmiddel of vaccin tegen de ziekte goedkeurt. Dan staat een nog stevigere groei van de varkensstapel in China niets meer in de weg.

Maar niet alleen China is actief in de handel in sojabonen. Nederland heeft ook een sleutelpositie daarin en is in Europa de grootste importeur. De volumes ten opzichte van China liggen echter twintig keer lager. Nederland verwerkt de ingevoerde sojabonen tot veevoer en voert ze in grote hoeveelheden ook weer door naar met name Europese handelspartners en China.


Uitbreiding areaal

Brazilië is volgens de cijfers van het International Grains Council (IGC) het grootste sojabonen producerende land ter wereld. Het land is volgens ABN Amro inmiddels het agrarische power house van Zuid-Amerika. En de Braziliaanse boeren willen profiteren van deze aanhoudende vraag naar sojabonen en breiden omwille daarvan hun areaal flink uit.

Aan sojabonen is voorlopig geen gebrek volgens de analisten van ABN Amro. De bank schetst dat de mondiale productie volgend seizoen 10 procent op jaarbasis toeneemt, maar dat de vraag met ‘slechts 4 procent’ toeneemt. Vooral de productietoename in de VS neemt een vlucht. Die stijgt volgens de eerste verwachtingen zo’n 23 procent op jaarbasis.

Maar ook vanuit andere grote sojabonen producerende landen, Brazilië, Argentinië, China en India, verwacht de bank meer productie toe. En met de groei van het areaal in het verschiet, blijft overaanbod de sojabonenmarkt beheersen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer