Vijftien EU-landen zijn voor gekoppelde steun eiwitgewassen

Om de productie van plantaardige eiwitten te stimuleren in Europa willen vijftien EU-landen dat er gekoppelde steun komt voor de teelt van eiwithoudende gewassen. Onder aanvoering van Frankrijk werd het plan deze week gepresenteerd in de Europese landbouwraad, waarin de Europese landbouwministers bijeenkomen.

Vijftien+EU%2Dlanden+zijn+voor+gekoppelde+steun+eiwitgewassen
© Marjolein van Woerkom

Bij gekoppelde steun wordt financiële ondersteuning vanuit Europa gekoppeld aan de omvang van de productie. Dit is niet onomstreden binnen Europa. In het verleden leidde het verschillende keren tot overproductie. Maar de vijftien landen denken dat dit nodig is om de Europese afhankelijkheid van eiwitten uit landen buiten Europa te verkleinen. Zo wordt veel soja uit Brazilië geïmporteerd, met ontbossing tot gevolg.

Naast Frankrijk gaat het om Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Spanje. Deze landen staan achter het voorstel om de productie van gewassen als luzerne, sojabonen, lupinen, veldbonen en voedererwten te stimuleren.

Dat het voorstel uit een Franse koker komt, is niet verrassend. Frankrijk benadrukt al een aantal jaren het belang hiervan en trekt dit jaar in eigen land 100 miljoen euro uit voor plantaardige eiwitproductie. De Franse president Emmanuel Macron sprak er onder meer over tijdens de Internationale Landbouwbeurs in Parijs in januari dit jaar.


Inkomenssteunregels

De vijftien landen willen dat Europese inkomenssteunregels geen belemmering zijn voor de teelt van eigen Europese eiwitgewassen. Ze roepen op tot flexibiliteit van Europese regelgeving. Volgens de landbouwministers uit deze landen is het stimuleren van de teelt van plantaardige eiwitgewassen een effectieve manier om problemen rondom milieu en klimaat in Europa aan te pakken. Tegelijkertijd geeft het volgens hen economische kansen.

Nederland en ook andere landen steunen de doelen. Ook zij willen de teelt van eiwithoudende gewassen stimuleren. 'Maar we verschillen van mening over de route om dat te bereiken', legt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uit. 'Nederland is in ieder geval geen voorstander van gekoppelde steun. Maar er zijn wel een aantal interessante ideeën waar deze landen mee komen die we zeker verder willen bestuderen.'


Nationale eiwitstrategie

Nederland komt dit jaar nog met een Nationale Eiwitstrategie. De belangrijkste doelen hierin zijn eveneens het verkleinen van de importafhankelijkheid van plantaardige eiwitten voor diervoeders van buiten Europa. En het stimuleren van de menselijke consumptie van plantaardige eiwitten.

De Europese Unie importeert jaarlijks 17 miljoen ton plantaardige eiwitten, waarvan 13 miljoen ton afkomstig is van soja. Voor soja is de zelfvoorzieningsgraad in de Europese Unie 6,5 procent. Voor de overige eiwitbronnen is de Europese Unie voor 80 procent zelfvoorzienend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer