VS sterker in grondstoffenmarkt

De Verenigde Staten hebben een sterkere positie gekregen in de grondstoffenmarkt als gevolg van een zwakkere dollar. Vooral China profiteert van de lagere prijzen voor soja, als belangrijke importeur van deze producten voor de varkenshouderij.

VS+sterker+in+grondstoffenmarkt
© Roel Dijkstra

Dat stelt ABN Amro in een update over deze markten. De markt voor agrarische grondstoffen wordt flink beïnvloed door de coronacrisis. Voor zowel granen, mais als soja is er voldoende aanbod. In totaliteit is er een lagere vraag naar granen als gevolg van de coronapandemie. De tarwevoorraden liggen op een historisch hoog niveau.

De grondstofprijzen kregen eerder dit jaar een behoorlijke klap. Tussen 20 januari en 20 april daalde de CRB-index voor grondstoffen met 40 procent. Deze index heeft zich voor een gedeelte weer hersteld, maar is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. De bank verwacht ook geen volledig herstel op de korte markt omdat er simpelweg meer aanbod is en minder vraag.


Genoeg tarwe

De komende tijd is er naar verwachting genoeg tarwe. De vooruitzichten voor de oogst van grote tarweproducenten als Rusland, Canada, Australië, China en India zijn goed. Volgens de International Grains Council (IGC) nemen de voorraden van tarwe volgend seizoen wereldwijd toe met 4 procent. Importerende landen zullen volgens ABN Amro profiteren van de lage dollarkoers. Tarwe uit de Verenigde Staten wordt steeds concurrerender. Importerende landen uit vooral Azië en Afrika zullen hiervan profiteren.

De lage maisprijzen zijn mede een gevolg van een lagere ethanolproductie vanwege de lage olieprijs. Een lage olieprijs maakt de productie van ethanol minder aantrekkelijk. Mais wordt gebruikt voor de productie van ethanol. Tegelijkertijd gaan de IGC en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) voor komend seizoen uit van een recordoogst aan mais. Ongeveer 70 procent van het totale aanbod aan mais wordt geoogst in de Verenigde Staten, China, Brazilië en de Europese Unie. Hier neemt de productie komend seizoen toe met gemiddeld 5 procent.


Meer soja uit Brazilië

De prijs van soja zal ook gunstig zijn voor importerende landen. Brazilië heeft de productie van soja flink opgeschroefd. 85 procent van de soja wordt verbouwd in Brazilië en de Verenigde Staten. Terwijl Brazilië de productie opschroeft, profiteren de Verenigde Staten van de lagere wisselkoers van de dollar. China is daarbij de lachende derde. ABN Amro verwacht dat de dollar nog verder zal afzwakken tot eind 2021. 'Het land blijft een strategisch inkoper en zal geen enkel prijsvoordeel links laten liggen', voorspelt de bank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer