40 procent meer sojabonen uit Brazilië

Nederland importeerde in de eerste helft van dit jaar 40 procent meer sojabonen uit Brazilië dan een jaar eerder. De totale invoerhoeveelheid ligt 14 procent hoger dan in de eerste helft van 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

40+procent+meer+sojabonen+uit+Brazili%C3%AB
© Roel Dijkstra

In totaal ging het om 1,6 miljard kilo Braziliaanse sojabonen die naar Nederland verscheept werden in de eerste zes maanden van 2020. De import vanuit de Verenigde Staten nam 19 procent af. De totale import bedroeg 2,4 miljard kilo met een importwaarde van 811 miljoen euro. De totale invoerwaarde was 17 procent hoger dan in 2019.

Sinds 2019 is Brazilië volgens het CBS weer de grootste leverancier van sojabonen aan Nederland. Er wordt minder geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Van 2014 tot en met 2018 waren de Verenigde Staten de belangrijkste leverancier van sojabonen aan ons land.

Braziliaanse sojabonen

In 2018 kwam nog 23 procent van de sojabonen uit Brazilië. Een jaar later, in 2019, was dat 44 procent. In de eerste helft van 2020 was 65 procent van Braziliaanse afkomst, maar dat heeft deels te maken met seizoenseffecten. In 2019 kwam 82 procent van de soja uit Brazilië en de Verenigde Staten.

Nederland is de grootste importeur van sojabonen in de Europese Unie en volgens de Food en Agriculture Organization (FAO) de vierde importeur wereldwijd. Voor Nederland komen China met 88 miljard kilo in 2018, Argentinië (6,4 miljard), en Mexico (5,2 miljard).

Minder importafhankelijk

Vorige week werd in de Europese Landbouwraad, de vergadering van de landbouwministers, nog gesproken om de importafhankelijkheid van Europa voor eiwithoudende gewassen te verkleinen. Soja is daarvan het belangrijkste gewas. Veel Europese landen willen de teelt van Europese eiwithoudende gewassen vergroten.

Naast soja gaat het dan om gewassen als luzerne, lupinen, veldbonen en voedererwten. Er is kritiek op Brazilië vanwege de ontbossing om zo onder meer de teelt van sojabonen mogelijk te maken.

Andere grote importeurs in Europa zijn Duitsland en Spanje. Duitsland haalt een groot gedeelte van de sojabonen uit Nederland. De bonen worden zonder verdere bewerking wederuitgevoerd naar Duitsland.

Door naar het buitenland

Een kwart van de sojabonen die in Nederland worden geïmporteerd, gaat direct weer door naar het buitenland. Het grootste deel wordt in Nederland verwerkt tot sojameel voor diervoeders of tot sojaolie voor menselijke consumptie. Ook deze producten worden voor een groot deel weer geëxporteerd.

Naast sojabonen wordt er ook veel sojaschroot geïmporteerd. In totaal komt de importwaarde van soja daarmee uit op 1,3 miljard euro in de eerste zes maanden van 2020. Daarvan kwam 64 procent uit Brazilië en 18 procent uit de Verenigde Staten. De totale export van sojaproducten had een waarde van 1 miljard euro. De belangrijkste afnemers voor Nederland zijn de directe buurlanden Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer