Meer+vraag+en+kleinere+oogst+maken+sojaschroot+duur
Achtergrond
© Twan Wiermans

Meer vraag en kleinere oogst maken sojaschroot duur

De grondstoffenmarkten kenmerken zich door een krap aanbod en stijgende prijzen. De opwaartse prijsdruk manifesteert zich momenteel het meest op de sojamarkt.

Ondanks eerdere positieve berichten zijn er zorgen over de opbrengst, met name in de Verenigde Staten. In een recent verschenen USDA-rapport zijn de opbrengstverwachtingen voor sojabonen naar beneden bijgesteld. In het rapport heeft USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, de verwachte sojabonenoogst voor 2020/2021 met 3,0 miljoen ton verlaagd naar 117,4 miljoen ton.

In Brazilië zijn sojatelers begonnen met zaaien voor seizoen 2020/2021. Ondanks een verwachte uitbreiding van het teeltareaal, zijn eerdere oogstramingen voor de Braziliaanse oogst met ruim 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Aanbod van soja vanuit Argentinië blijft beperkt. De Argentijnse regering heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de staatsreserves te beschermen.


Groeiende vraag

Tegelijkertijd groeit wereldwijd de vraag naar sojaproducten. Vooral China trekt hard aan de beschikbare soja. Dit land lijkt te werken aan een verdere opbouw van voedsel- en voervoorraden.

‘Dat de prijs van sojaschroot een stijgende tendens vertoont, wordt versterkt doordat de laatste weken de prijsverhouding tussen het eiwitrijke sojameel en sojaolie is veranderd waardoor sojaschroot verhoudingsgewijs snel in prijs is gestegen’, meldt Arie Griffioen, manager inkoop en logistiek van ABZ Diervoeding.


Raapschrootprijzen

De opwaartse lijn van sojaprijzen vertaalt zich door naar andere eiwitrijke producten. Zo blijven ook de raapschrootprijzen stijgen. Het aanbod blijft zeer beperkt waardoor hoge prijzen betaald worden. Aan de voorkant is er binnen een week ruim 10 euro per ton bij gekomen. Voor zonnebloempitschroot valt de oogst in Oekraïne en Rusland lager uit.

Tezamen met Chinese vraag en duurdere raap en soja, geeft dit een redelijk gespannen marktbeeld. Naast soja zijn tarwe en maïs de gewassen die de grootste invloed hebben op de grondstoffenmarkt. Ook voor tarwe en maïs geldt dat de markt een ‘vast’ beeld laat zien. In verhouding tot het aanbod is sprake van een stevige vraag.


Maïsprijzen

Maïsprijzen lopen verder op. Zowel op de beurs in Chicago als wat betreft fysieke prijzen in Europa. China importeert veel maïs. Dit komt doordat de eigen maïsoogst fors beschadigd lijkt door stormen en overstromingen. De Oekraïense maïsoogst lijkt vanwege droogte ook duidelijk kleiner dan eerst verwacht. Tarwe en gerst stabiliseren.

Enerzijds is er in tarwe weinig verkoopbereidheid vanwege een matige oogst. Anderzijds ligt de export ook op een laag niveau. Gerst aanbod is er voldoende. Echter is de vraag ook goed omdat gerst goed ‘rekent’ als voercomponent in het mengvoer.


Stevig prijsniveau

Dat de grondstoffenmarkt zich voor een langere periode lijkt te kenmerken door een stevig prijsniveau, heeft ook te maken met de groeiende interesse van beleggers voor agrarische grondstoffen. ‘Dat zie je onder meer op de beurs van Chicago waar meer fondsen geld steken in agro commodity’s. Dat stimuleert de prijzen van deze producten’, zegt Griffioen. ‘Er is er dus sprake van een combinatie van factoren die zorgen voor een heel vast marktbeeld: een grote fysieke vraag naar grondstoffen; berichten over tegenvallende oogsten; en beleggers die niet kiezen voor goud of iets dergelijks maar voor agrarische producten.’

Wat momenteel bijdraagt aan een opwaartse beweging van de grondstoffenprijzen is de afnemende waarde de van de euro ten opzichte van de dollar. Voor 1 euro koop je nu 1,16 dollars. Op 1 september waren dat er nog 1,19.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer