Druk+op+afzet+varkensvlees+door+harde+brexit
Nieuws
© Varkens Archief

Druk op afzet varkensvlees door harde brexit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie per 1 januari 2021 zal de druk op de afzet van varkensvlees flink opvoeren. Zeker als de Britten de importheffing op vlees hoog houden.

Het Verenigd Koninkrijk is voor 58 procent zelfvoorzienend voor varkensvlees. Omdat 30 procent van het varkensvlees en vleesproducten wordt geëxporteerd, vooral naar China en de Europese Unie (EU), moet meer dan 42 procent aan de nationale behoefte aan varkensvlees worden geïmporteerd.

Omdat consumenten in het Verenigd Koninkrijk specifieke varkensvleeswensen hebben, zoals het eten van bacon, komt de importbehoefte van varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks uit op 60 procent. Dat is rond de 1 miljoen ton varkensvlees per jaar.


Importheffingen

Het Verenigd Koninkrijk importeert varkensvlees bijna allemaal uit EU-landen. Maar met de aanstaande brexit en zonder handelsdeal zal die importhoeveelheid onder druk komen te staan. Zeker als de huidige importheffingen moeten worden aangehouden.

Het Verenigd Koninkrijk wordt dan een 'derde land' en dan zullen de handelsregels van de World Trade Organization gelden. Dan zou vlees uit de EU per 1 januari 30 tot 40 procent duurder worden. Maar het Verenigd Koninkrijk is na het verlaten van de EU vrij om die tarieven te herzien.


Waarde

Het effect van een fors hogere prijs van importvlees tikt ook door in de waarde van het Britse varkensvlees. Mogelijk plukken Engelse varkenshouders wat voordeel mee met hogere varkensprijzen. Ook geeft het meer perspectieven voor het opvoeren van de inlandse varkensproductie.

Toch zal het Verenigd Koninkrijk het benodigde varkensvlees ergens vandaan moeten gaan halen. Nu is de EU nog de logische leverancier, maar de Verenigde Staten en Brazilië staan al te trappelen om die afzetmarkt te gaan bedienen.


Afrikaanse varkenspest

Zeker op dit moment komt het de EU slecht uit dat het Verenigd Koninkrijk verdwijnt van de interne afzetmarkt. Het aanbod aan varkensvlees op de EU-markt is fors toegenomen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. Het niet kunnen exporteren vanuit een aantal Deense vleesverwerkers naar China als gevolg van coronabesmettingen verhoogt de druk extra en de brexit zal die druk nog verder opvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer