Minder varkensvlees in EU in 2021

De Europese varkensvleesproductie zal met 22,7 miljoen ton in 2020 plusminus het niveau van 2019 evenaren. De Europese Commissie (EC) houdt echter rekening met een daling in 2020.

Minder+varkensvlees+in+EU+in+2021
© Archief Marcel Bekken

Het beeld op de Europese varkensvleesmarkt wordt in 2020 bepaald door vijf landen, geeft econoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research aan. In Italië, Polen en Duitsland krimpt de productie, terwijl die in Spanje en Denemarken groeit. Het feitelijke aantal slachtingen in Europa lag in de eerste zeven maanden van dit jaar op het niveau van 2019.

De krimp van de productie in Italië laat zich verklaren door het feit dat het land luxe, zware varkens produceert voor met name de binnenlandse markt. Daarop manifesteerde de impact van corona zich al vroeg. In Polen zijn dit jaar een groot aantal bedrijven geruimd in verband met Afrikaanse varkenspest (AVP) en de prijzen staan er al langer onder druk.

In Duitsland zetten wetswijzigingen, die voor veel varkenshouders forse investeringen met zich meebrengen, druk op de vleesproductie. In 2020 komen daar de gevolgen van corona en AVP bij. De coronacrisis zorgt op dit moment voor een varkensprop van 400.000 dieren. Grote spelers zijn het niet, maar Hoste geeft aan dat door AVP in Bulgarije de varkensvleesproductie dit jaar al met een kwart kromp en die in Roemenië met 9 procent.


Ook in Spanje houdt corona serieus huis, maar de Spaanse varkensvleesproductie ondervindt daarvan weinig hinder. De productiekosten liggen in Spanje 10 procent per kilo warm geslacht gewicht onder de Nederlandse, die op 1,53 euro liggen. Spanje merkt geen exportbelemmeringen en kan het varkensvlees vlot in de wereld kwijt.

In Denemarken is niet zozeer sprake van een groei in de vleesproductie als wel in de biggenproductie, geeft Hoste aan. De kostprijs van een Deense big ligt op 51 euro, tegen 55 euro van de Nederlandse big en 62 euro van de Duitse.


600.000 varkensrechten verdwijnen

'We zitten in een turbulente tijd', zegt Hoste. In Nederland verdwijnen door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) begin volgend jaar zo'n 600.000 varkensrechten. Hoste verwacht, net als de EC, dat ook in andere EU-landen de productie zal krimpen. Over hoeveel is moeilijk een betrouwbare voorspelling te doen.

'In Oost-Europa heerst de waan van de korte termijn. Bijvoorbeeld in Polen zijn veel middelgrote bedrijven waar de productie gemakkelijk weer kan worden opgeschaald. Wie weet wat daar gebeurt nu de biggenprijs zo laag is', besluit Hoste.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer