Spandoekactie+wijst+op+prijsstelling+agrarische+producten
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Spandoekactie wijst op prijsstelling agrarische producten

Het bestuur van de varkensstudieclub Bakel, Milheeze en De Rips heeft dinsdag het eerste spandoek geplaatst om de aandacht te vestigen op de prijsstelling van agrarische producten. De aftrap van de spandoekactie vond plaats bij het vleesvarkensbedrijf van Hans Bevers in het Brabantse Bakel.

Joan Verhoeven, Arie van Bommel, Hans Bevers en Wilbert van Lanen leggen de laatste hand aan het bevestigen van het sectorspecifieke spandoek. Dat vermeldt de opbrengstprijs van varkensvlees in 1970 en 2020. Destijds werd omgerekend 1,60 euro per kilo geslacht gewicht aan de varkenshouder betaald, nu nog slechts 1,50 euro.

'Daar blijven wij geen boer mee. Alles is in vijftig jaar fors duurder geworden behalve wat de agrarische sector aan voedsel produceert', zegt Van Bommel.


Eisen aangescherpt

'Bovendien zijn de eisen en regels aangescherpt wat de kostprijs heeft verhoogd. Dat er nog steeds boeren zijn, komt doordat we passie hebben voor ons vak en steeds efficiënter zijn gaan werken. Maar de rek is er nu echt uit. Als het zo doorgaat, blijft er geen boer meer over.'

Op een publieksvriendelijke manier wil de varkensstudieclub samen met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) passanten confronteren met die onhoudbare prijsontwikkeling. Van Bommel: 'Burgers bewust maken van dat ze best wat meer mogen betalen voor voedsel. Mogelijk gaat Agractie deze spandoekenactie in de melkveehouderij opzetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  70 %
Meer weer