Denemarken%3A+214+mensen+besmet+door+nertsen
Nieuws
© Douwe Korting

Denemarken: 214 mensen besmet door nertsen

In Denemarken zijn in de afgelopen maanden in totaal 214 mensen besmet geraakt door de nertsenvariant van het coronavirus. Zoals eerder gemeld, hebben twaalf mensen de gevreesde gemuteerde versie opgelopen. Daarbij gaat het om elf mensen in Noord-Jutland en een in Sjælland.

Dat maakt het Statens Serum Instituut (SSI) bekend. Inmiddels is bij 216 nertsenbedrijven in Denemarken een coronabesmetting onder nertsen vastgesteld. Van 214 mensen is bekend dat ze besmet zijn geraakt door nertsen. Hiervan waren er tweehonderd in Noord-Jutland, meldt dit instituut. In dat gebied zijn ook op veel nertsenbedrijven besmettingen vastgesteld.

In Denemarken zijn tot nu toe onder de vijf nertsenvarianten zeven mutaties gevonden in het spike-eiwit aangetroffen. Dit eiwit zit op het virus en wordt door het virus gebruikt om een cel binnen te dringen. Bij een infectie ontwikkelen mensen antilichamen tegen dit spike-eiwit. Ook vaccins zijn gebaseerd op dit eiwit.


Als dit eiwit verandert, kan een vaccin mogelijk niet werken. Bij één van de nertsenvarianten in Denemarken zijn vier afwijkingen bij dit het spike-eiwit aangetroffen. Dit virus werd aangetroffen bij de twaalf mensen en op vijf Noord-Jutlandse nertsenbedrijven, meldt het SSI.


Antilichamen

Omdat het spike-eiwit door die vier veranderingen fors afwijkt van de het oorspronkelijke eiwit, vrezen wetenschappers dat het virus minder gevoelig is voor antilichamen van mensen die een eerdere corona-infectie hebben doorgemaakt. Dit is ook in het laboratorium aangetoond.

Het specifieke nertsenvirus werd niet in dezelfde mate geremd dan andere gemuteerde virussen. Dat is voor de Deense overheid niet alleen de reden om alle nertsen te ruimen, ook worden de dorpen in Noord-Jutland, waar dit gemuteerde virus is gevonden, geïsoleerd om een verdere verspreiding te voorkomen.

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer