PvdA wil 'goedgevuld transitiefonds' voor landbouw

De PvdA zet voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 in op een omslag naar natuurinclusieve kringlooplandbouw. De partij wil daarvoor een 'goedgevuld transitiefonds' creëren waaruit boeren die met duurzame landbouwmethodes werken, worden gesteund.

PvdA+wil+%27goedgevuld+transitiefonds%27+voor+landbouw
© ANP

Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma dat de PvdA zaterdag heeft gepresenteerd. De transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw moet onder meer leiden tot het behalen van emissiereducties in 2030. Het benodigde transitiefonds wordt gevuld door de overheid, de banken, de supermarkten, de consumenten en de boeren.

De Europese Green Deal en de klimaatafspraken zijn leidend bij de PvdA. Zo wil de partij minimaal 50.000 hectare extra natuur in 2027. Het natuurproject de Marker Wadden wordt daarbij als voorbeeld genoemd. Voor duurzame landbouw en het oplossen van de stikstofproblematiek komt voor veehouderijen een actief uitkoopbeleid.


Alleen met GroenLinks en SP

Bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma zei PvdA-leider Lodewijk Asscher dat hij alleen wil deelnemen aan een volgend kabinet als GroenLinks, de SP of allebei ook in die coalitie zitten. 'Het liefst helemaal niet met de VVD, maar als ik nu naar de peilingen kijk, moeten we dat maar afwachten', aldus de PvdA-leider tegen de NOS.


Naast de transitie in de landbouw wil de PvdA fors investeren in hogere zorg- en onderwijssalarissen, meer agenten, hogere uitkeringen en een hoger minimumloon. Om dat mogelijk te maken, wil de PvdA de staatsschuld laten oplopen tot 80 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Europese norm ligt nu op 60 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer