Extra controles op sterftegegevens vleeskuikens

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf oktober extra controleren op het aanleveren van mortaliteitsgegevens van vleeskuikens. Mortaliteitspieken zijn volgens de toezichthouder een aanwijzing voor het welzijn in de stal.

Extra+controles+op+sterftegegevens+vleeskuikens
© Twan Wiermans

Mortaliteit is het percentage dieren dat overlijdt op een bedrijf. De NVWA gaat per 1 oktober handhaven op het correct en volledig aanleveren van de dagelijkse mortaliteit en de opgetelde dagelijkse mortaliteit bij de aanvoer van vleeskuikens aan slachterijen. De sectororganisaties Avined en Nepluvi zijn daarvan op de hoogte gesteld.

Het melden van deze cijfers is verplicht voor bedrijven die vijfhonderd of meer dieren houden in bezettingscategorieën boven 33 kilo per vierkante meter. Naast het aanleveren van de mortaliteitscijfers bij de aanvoer aan slachterijen zijn vleeskuikenhouders volgens het besluit 'Houders van dieren' verplicht om informatie aan te leveren over onder andere de voetzoollaesiescore en maatregelen die ze treffen om het welzijn in de stal te verbeteren.


Diergezondheid

Met deze informatie kan de NVWA nagaan hoe het is gesteld met de diergezondheid en het welzijn van de dieren. De NVWA gebruikt de gegevens van de dagelijkse mortaliteit om de opgetelde dagelijkse mortaliteit te kunnen narekenen.

Op het formulier voor de voedselketeninformatie (VKI) zijn twee vakjes aangegeven waarin de mortaliteit en de gecumuleerde mortaliteit met een getal kunnen worden vermeld. Nieuw is dat de pluimveehouder tegelijk met het VKI het slachthuis van de informatie moet voorzien waarmee het slachthuis kan verifiëren dat de pluimveehouder de juiste berekening heeft gemaakt van de opgetelde dagelijkse mortaliteit. Pluimveehouders mogen zelf weten hoe ze die gegevens berekenen en aanleveren. Het is mogelijk om gebruik te maken van de rekentool van RVO.nl als hulpmiddel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer