%27Giftige+cocktail%27+bepaalt+vleeskuikenmarkt
Achtergrond
© Twan Wiermans

'Giftige cocktail' bepaalt vleeskuikenmarkt

Er is nog lang geen zicht op structurele verbetering op de vleeskuikenmarkt. Marktdeskundigen verwachten dat de crisis zeker dit jaar, maar mogelijk ook nog tot in de loop van 2021 aanhoudt.

Uit navraag bij verschillende pluimveeslachterijen blijkt dat de bedrijven het vlees van vleeskuikens moeizaam kwijt kunnen. Door de coronacrisis zijn enorme voorraden opgebouwd, terwijl de markt nog wordt overspoeld met vlees uit Zuid-Amerika, Oekraïne en andere landen in Oost-Europa.

Vooral vanuit Polen is het aanbod erg groot waardoor zeker op de Europese markt de situatie problematisch is. Vanuit Polen lijkt het beter te lukken om verse filets de markt op te krijgen.


De grote voorraden in koelhuizen zullen de markt nog lange tijd verstoren. Groot nadeel is dat ingevroren materiaal een lagere waarde heeft. Inkopende partijen weten dat ook en zijn mogelijk afwachtend omdat ze er rekening mee houden dat producten op een later moment goedkoper kunnen worden.

Het is bekend dat er in Brazilië van alles mis is met salmonella en antibiotica

Jan Verhoijsen, voorzitter LTO/NOP-kring Vleeskuikenhouders

Ook de import vanuit Brazilië is velen een doorn in het oog. Voorzitter Jan Verhoijsen van de LTO/NOP-kring Vleeskuikenhouders vindt dat hier kritisch naar gekeken moet worden vanuit de politiek. 'Het is bekend dat daar van alles mis is met salmonella en antibiotica. Er komen wel grote hoeveelheden Braziliaans vlees op de Europese markt. Dat kan niet kloppen.'


Vertekend beeld

Als gevolg van de coronacrisis zakten de prijzen voor vleeskuikens flink in. De prijzen op de vrije markt (Deinze/Barneveld) zijn wel weer wat omhoog geklommen uit het dal, maar dat geeft een wat vertekend beeld. Veruit het grootste deel wordt onder contract verkocht en de stijging van ABC, gecombineerd met slechte vleesprijzen, maakt de situatie nijpend voor slachterijen.

Deze week laten de prijzen een stabiel beeld zijn. De vrije noteringen van Deinze en Barneveld staan stabiel op 0,84 euro per kilo. De contractnoteringen waren de laatste weken ook stabiel, maar op een laag niveau. Deze week doken zowel de Frisia- als CFG-notering in de min naar respectievelijk 0,70 en 0,72 cent per kilo. De Belgische ABC-prijs lag in week 30 op 0,82 euro.


Overaanbod aan standaard kip

Volgens ingewijden legt de coronacrisis iets bloot wat al langer speelt op de vleeskuikenmarkt: er is een overaanbod aan standaard kip. Dat wordt vooral veroorzaakt door de groeiende productie in Oost-Europa.

Naast Polen zijn meer Oost-Europese landen, zoals Slowakije en Litouwen, steeds nadrukkelijker aanwezig op de vleeskuikenmarkt. De komende twee jaar openen nog vijf grote pluimveeslachterijen in Oost-Europa hun deuren.


Marges

De marges op regulier vlees zijn klein. De conceptkip loopt via de retail goed door, maar vanuit de foodservice en restaurants is nog altijd minder vraag. Het is duidelijk merkbaar dat bijeenkomsten als feesten en congressen en seminars in deze tijd niet doorgaan.

De slachterijen verwachten een 'hete herfst'. De prijzen liggen in de herfst altijd wat lager door meer aanbod en lagere vraag. De sluiting van slachterij Frisia wordt door sommigen gezien als voorbode van mogelijk nog meer sluitingen van 'zwakke broeders'. De aanhoudend slechte prijzen door de coronacrisis zouden wel eens tot een versnelde 'herordening' in deze sector kunnen leiden, is de gedachte.


Vooral Polen breidt uit

De pluimveevleesproductie in de Europese Unie is in 2019 met 1,3 procent gestegen. De toename is voor het grootste deel toe te schrijven aan uitbreidingen in Polen. De grootste producenten zijn Polen (19 procent), Spanje (13 procent), Frankrijk (12 procent), Duitsland (12 procent), Italië (10 procent) en Nederland (8 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer