Vleeskuikens die in stal uitkomen zijn gezonder

Vleeskuikens die in de stal uit het ei komen, vertonen minder uitval en hebben minder last van voetzoollaesies. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research dat het traditionele uitkomstsysteem vergeleek met dat van het uitkomen in de stal.

Vleeskuikens+die+in+stal+uitkomen+zijn+gezonder
© Dick van Doorn

'Ook op de lange termijn lijkt deze manier van uitkomen positieve effecten te hebben' zegt onderzoeksleider Ingrid de Jong. 'Kuikengezondheid lijkt dus afhankelijk te zijn van de omstandigheden waaraan het kuiken in zijn vroege leven wordt blootgesteld.'

Sinds enkele jaren zijn er alternatieve uitkomstsystemen op de markt waarbij kuikens in de stal uit het ei komen. Daardoor hebben ze direct voer en water tot hun beschikking en hoeven ze niet meer te worden getransporteerd.

In het onderzoek van Wageningen Livestock Research is bekeken hoe gebeurtenissen rondom het uitkomen de fysiologisch en gedragsmatige ontwikkeling van het kuiken beïnvloeden. Niet alleen in die periode, maar ook tot aan de slachtleeftijd. Daarnaast is gekeken naar het effect op de technische resultaten, zoals de groei en de voederconversie.


Betere gezondheid

De resultaten, gemeten in een proef uitgevoerd op het proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, tonen aan dat kuikens die opstarten in de stal over een betere gezondheid beschikken. 'Het lijkt aannemelijk dat de omstandigheden in het vroege leven de gezondheid en het gedrag van kuikens langdurig beïnvloeden. Maar er is weinig bekend over de onderliggende mechanismen', aldus De Jong.

Sommige effecten verdwijnen ook als de kuikens ouder worden. Zo zijn kuikens die in de stal uitkomen tot dag 21 zwaarder dan kuikens die in de broederij uitkomen, maar daarna niet meer. Dit onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden bevestigt in grote lijnen eerdere bevindingen op praktijkbedrijven.


Geen verschil in gedrag

'Dit is ook het eerste onderzoek dat de langetermijneffecten op gedrag heeft bekeken', stelt De Jong. De verschillende uitkomstsystemen laten geen verschil in gedrag in het hok zien. Wel zijn er verschillen in de reactie wanneer de kuikens worden blootgesteld aan een testsituatie, niet alleen op jonge maar ook op oudere leeftijd.

Vervolgonderzoek zal hier ook naar kijken. Dit wordt gedaan samen met de vakgroep Adaptatiefysiologie in het EU-project Healthy Livestock.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer