Vleeskuikenhouder%3A+%27Markt+voor+traaggroeiende+rassen+gaat+goed%27
Interview
© Eigen Foto

Vleeskuikenhouder: 'Markt voor traaggroeiende rassen gaat goed'

In een paar jaar tijd stapte zo'n 40 procent van de Nederlandse vleeskuikenhouders in een 'diervriendelijk' concept. Onder hen de Limburgse LTO-bestuurder Peter van de Pas, die nu het trager groeiende ras Ross Ranger heeft.


Waarom hebt u de overstap gemaakt naar het concept Goed Nest Kip?

'We hebben altijd vleeskalkoenen gehouden, maar we zijn in 2015 twee keer getroffen door de zwartekoppenziekte. Met 85.000 vleeskuikens kon ik relatief snel een omschakeling maken. Het was een investering van tonnen, maar die heeft goed uitgepakt. De dieren hebben ruimte en lopen goed. En we hebben amper antibiotica nodig.'


Supermarkten hebben reguliere kip in de ban gedaan. Hoe beoordeelt u dat?

'We laten nu het meest duurzame stukje vlees links liggen, want dat is volgens mij het reguliere vleeskuiken. De consument kiest voor dierenwelzijn boven milieu. Tegenover voordelen van meer licht en ruimte staat een grotere ecologische voetafdruk met meer voer en mest. Meer ruimte om te scharrelen betekent ook meer fijnstof.

'Ik vind het lastig om te analyseren waarom we op zoveel terreinen bezig zijn met duurzaamheid, maar niet als het gaat om het eten van kip, rundvlees of varkensvlees.'


Hoe staan vleeskuikenhouders in dit dilemma?

'Met zo'n 650 ondernemers hebben we twee groepen: reguliere mesters en conceptmesters. Hoewel de belangen soms uiteenlopen, hoop ik echt dat we als één groep blijven staan voor de belangen van de sector, vooral richting de overheid.

'Het blijft raar dat ondernemers zoals wij jarenlang aan het puzzelen zijn hoe we van het gas af kunnen, terwijl er in de stad overal terrassen worden verwarmd met gas. Dan denk ik: waar zijn we eigenlijk mee bezig?'


Kent de consument de ecologische effecten van traaggroeiende rassen?

'Dat denk ik niet. Het maakt het ook lastig om de toekomstige markt te voorspellen. Misschien kiezen consumenten over twintig jaar weer voor milieu boven dierenwelzijn. In Noordwest-Europa doen concepten hun intrede, dus die markt zal nog wel groeien de komende tijd.'


Hoe gaat het nu in de sector?

'Vanwege corona halen consumenten kip vooral uit de supermarkt en dat zijn traaggroeiende rassen. Die markt gaat goed. In het reguliere segment en de export is het lastiger.

'Of veel ondernemers nu overstappen van gangbaar naar concept? Het zou mij verbazen. Het is een flinke investering en moet bij je passen. Veel slachterijen zullen op dit moment geen ruimte hebben om in te stappen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer