Verbinding+politiek+en+boeren+nodig
Ingezonden
© Twan Wiermans

Verbinding politiek en boeren nodig

Provinciale Staten van Overijssel verliezen met het vertrek van Karin van der Toorn (CDA) en Gert Brommer (VVD) twee leden met een relatie met de land- en tuinbouw. Jammer, vindt Gerald Aveskamp, want de sector heeft hen nodig.

Het is jammer dat er geen Statenleden met een landbouwrelatie meer in het provinciebestuur zitten. Door het vertrek van Van der Toorn (om diverse factoren; red.) en Brommer (hij kon zich niet vinden in het stikstofstandpunt van de fractie; red.) vervalt de directe binding tussen politiek en landbouw.

Die verbinding is nodig. De politiek is een wereld op zich. Het is niet te vergelijken met andere structuren zoals coöperaties, vennootschappen of bv's. De diversiteit aan politici die vanuit idealisme, geloof en regionale betrokkenheid dit werk doen, is enorm.


Verkiezingsprogramma's

De verkiezingsprogramma's met hun verzameling standpunten en denkrichtingen blijken in de praktijk uitwisselbaar in onderhandelingen. Dat maakt de weg naar een besluit vaak interessanter, maar ook onvoorspelbaarder dan het besluit op zich. Het vraagt kennis van het politieke systeem om dat te zien en dat maakt de zaak nog complexer.

Het zou goed zijn voor Overijssel als alle partijen zelf het belang van landbouw weer herkennen

Gerald Aveskamp, melkveehouder in Losser

De landbouwdossiers vormen geen uitzondering. Deze dossiers kennen een lange politieke geschiedenis van vele stappen vooruit en bijna net zoveel achteruit. Het gevecht om ruimte gaat continu door. Daarbij komt er vanuit de landelijke politiek steeds wet- en regelgeving af op de provincies.


Meebewegen

Als die politici tussentijds opstappen, gaat veel kennis verloren. Daarom is het volgens mij, ook met het oog op de kiezers en de agrarische achterban, nodig om mee te bewegen. Het is beter om er als politicus vier jaar voor te gaan om daarna je bevindingen te delen met een opvolger. Incasseren en relativeren horen erbij. De poot stijf houden en van tafel lopen kan één keer, maar de trein rijdt door.


De politiek heeft juist mensen nodig die kansen voor de landbouw zien. Mensen die kunnen uitleggen waarom wel of niet het onderste uit de kan is gehaald gezien het politieke landschap. Dat wil niet zeggen dat alles fout gaat, als de landbouw niet is vertegenwoordigd, maar de verbinding tussen landbouw en politiek vervaagt.


Regionale spreiding

Het zou goed zijn voor Overijssel als alle partijen zelf het belang van landbouw weer herkennen. Vaak maken ze een kandidatenlijst op basis van regionale spreiding en willen ze zoveel mogelijk sectoren vertegenwoordigen. In dat geval heeft de land- en tuinbouw een te kleine achterban om veel kiezers te kunnen trekken. Partijen moeten zich hiervan bewust zijn. Want de landbouw is ieders belang.


Gerald Aveskamp
melkveehouder in Losser

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer