Universiteit+Twente+brengt+zwijnenpopulatie+in+kaart
Nieuws
© Twan Wiermans

Universiteit Twente brengt zwijnenpopulatie in kaart

Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan de wildezwijnenpopulatie in Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen beter in kaart brengen. Het pilotproject moet bijdragen aan het streven van de provincie om de omvang van wildpopulaties te monitoren.

De kern van het project is dat bestaande data beter met elkaar worden gecombineerd, naast de inzet van innovatieve techniek. Zo willen de onderzoekers onder andere drones met warmtecamera's gebruiken en die gegevens vergelijken met de data van slimme cameravallen op de grond.

Provincie Overijssel zegt graag voorop te lopen in het gebruik van innovatieve techniek om kerntaken, zoals natuurbeheer, beter uit te voeren. Goed inzicht in aantallen is belangrijk om het leefgebied van een bepaalde soort te beschermen of om schade te voorkomen.

'Wilde zwijnen kunnen zich erg goed verstoppen en zijn voornamelijk 's nachts actief. Daarom is het een interessante soort om een pilot mee uit te voeren', zegt de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Hij hoopt dat de pilot in Engbertsdijksvenen slaagt en op meerdere plekken kan worden ingezet. 'Want in meer natuurgebieden zouden we de populatiegrootte van bepaalde diersoorten beter in kaart willen brengen, zonder het gebied te verstoren.'

De Universiteit Twente geeft aan hier samen met Staatsbosbeheer en de Faunabeheereenheid Overijssel aan te willen bijdragen. Voor verbreding naar andere diersoorten en natuurgebieden, zijn de partners van plan om in de toekomst ook Wageningen University & Research bij het onderzoek te betrekken.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer