Veevoerfabrieken+weg+uit+Overijsselse+woonkernen
Nieuws
© Emiel Muijderman

Veevoerfabrieken weg uit Overijsselse woonkernen

Veevoerfabrieken moeten verdwijnen uit woonkernen in Overijssel. Een motie met die strekking werd woensdag met grote meerderheid aangenomen door Provinciale Staten van Overijssel.

Alle partijen, met uitzondering van de PVV, roepen met de motie Gedeputeerde Staten op om een onderzoek te laten uitvoeren door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). Dit onderzoek richt zich op de mogelijke aantasting van de leefbaarheid in woonkernen door solitaire industriële bedrijven als veevoerfabrieken en de mogelijkheden die er zijn om deze bedrijven te verplaatsen.

'Verplaatsing is niet eenvoudig en zal ook niet morgen geregeld zijn. Maar het is goed om te kijken naar mogelijkheden om de fabrieken te verplaatsen', geeft Annemieke Wissink aan. Namens de PvdA is zij initiator van de motie.


Lelijke puist

'Die bedrijven zitten er vaak al langer dan de woonkernen bestaan, dus liever zouden we ze zelf de keuze bieden om weg te gaan', stelt Fred Kerkhof van Mooi Overijssel. 'Maar ik ben zelf in Markelo geweest (ABZ-fabriek, red.), dat is zo'n lelijke puist dat we toch voor deze motie stemmen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer