Overijssel+subsidieert+duurzame+landbouw
Nieuws
© twan wiermans

Overijssel subsidieert duurzame landbouw

Provincie Overijssel opent een subsidieregeling om duurzame landbouw in Overijssel te stimuleren. De nieuwe regeling richt zich op bedrijven die kringlooplandbouw in de praktijk brengen of op initiatieven met een goed verdienmodel voor kringlooplandbouw.

Daarnaast is het delen van kennis en ervaring met de landbouwsector een onderdeel van de subsidieregeling. Het beschikbare subsidieplafond voor 2020 bedraagt 400.000 euro. Aanvragers krijgen maximaal 50 procent van hun investering vergoed middels de subsidieregeling.Activiteiten waar de regeling voor geldt, zijn demonstraties, praktijkleertrajecten en kennisdeling gericht op de realisatie van kringlooplandbouw. De regeling richt zich ook op de ontwikkeling van een beloningssysteem dat boeren helpt om ecosysteemdiensten op het bedrijf te verbeteren of uit te breiden.


Natuurlijke plaagonderdrukking

Als voorbeelden van ecosysteemdiensten noemt Overijssel bestuiving, bodemvruchtbaarheid, koolstofvastlegging in de bodem, aantrekkelijk landschap voor recreatie, natuurlijke plaagonderdrukking en waterregulatie.

Samenwerkingsverbanden met minimaal een ondernemer uit de agro- en foodsector kunnen een aanvraag doen voor subsidie. Het kan ook gaan om een partij die gekwalificeerd is om bijvoorbeeld praktijkleertrajecten op het gebied van kringlooplandbouw te organiseren.


Goede boterham verdienen

Overijssel geeft aan dat het belangrijk is dat boeren met kringlooplandbouw een goede boterham kunnen verdienen. Daar zijn vaak ook andere partijen uit de keten voor nodig, zoals toeleveranciers, financiers en consumenten. Met het agrofoodprogramma van de provincie worden partijen uit de hele voedselketen uitgedaagd om met praktische voorstellen te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer