Veel aanbod van ammoniak- en stikstofrechten

Volgens DLV Advies is het aanbod van ammoniak- en/of stikstofrechten ongeveer tien keer zoveel als de vraag. Het is de kunst om een aanbieder in de buurt te vinden.

Veel+aanbod+van+ammoniak%2D+en+stikstofrechten
© Geert Job Sevink

Extern salderen is een oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan meer stikstofruimte. Cruciaal hierin is de locatie van het bedrijf. De randvoorwaarden voor extern salderen worden door de provincies zelf uitgewerkt en verschillen daarom per provincie.

'Momenteel is er erg veel aanbod, maar de vraag is nog beperkt. Wij merken nu dat er ongeveer tien keer zoveel aanbod is van ammoniak- en/of stikstofrechten als dat er vraag is', zegt Jeroen van Boxmeer, adviseur Ruimtelijke Ordening Milieu bij DLV Advies. Volgens hem zegt dit nog niet veel over de waarde van de rechten, want locatie speelt een grote rol.

De grootste benutting van de ammoniak of stikstof voor de agrarisch ondernemer wordt behaald door die te verplaatsen naar een bedrijf zo dicht mogelijk in de buurt. Het is dus de kunst net die ene aanbieder ofwel saldogever te vinden die in de buurt van de vrager (de saldo-ontvanger) zit. 'Hoe groter de afstand tussen gever en nemer, hoe meer ammoniak moet worden gekocht om hetzelfde effect te krijgen.'


Stikstofruimte van ander bedrijf gebruiken

Extern salderen houdt in dat bedrijven in hun aanvraag voor een natuurvergunning gebruik mogen maken van de stikstofruimte van een ander bedrijf. Het is mogelijk de stikstofruimte van een ander bedrijf (gedeeltelijk) over te kopen. Ook is het mogelijk om stikstofruimte te (ver)leasen. Dit laatste kan bijvoorbeeld passend zijn als er maar tijdelijk stikstofruimte nodig is, bijvoorbeeld voor de duur van een bouwproject.

Advisering is voor alle betrokken partijen, zowel aan de vraag- als aanbodkant, erg belangrijk. Er zijn namelijk verschillende beleidsregels waaraan moet worden getoetst. Daarbij spelen de vergunningen mee. Van Boxmeer: 'Het wel of niet beschikken over een geldige Wet natuurbeschermingsvergunning is bepalend of je stikstof wel of niet kan inzetten.'


Oude vergunning niet een-op-een inzetbaar

Zonder die vergunning verschilt de in te zetten stikstof per locatie op basis van het verleden. Vaak is een oude vergunning niet zomaar een-op-een inzetbaar. 'Bijvoorbeeld als de stalcapaciteit niet volledig is gerealiseerd. In zo'n geval mag je die niet-gerealiseerde stikstof niet verkopen.'

De ammoniakemissiefactoren zijn ook van invloed op de hoeveelheid stikstof die uiteindelijk kan worden verkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer