Spel+en+afwisseling+verhogen+voeropname+biggen
Achtergrond
© Twan Wiermans

Spel en afwisseling verhogen voeropname biggen

Alle biggen voor spenen aan het eten krijgen. Daar heeft Anouschka Middelkoop haar promotieonderzoek bij de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen University & Research op gericht. Daarbij gebruikte ze verschillende voeders, geur en wroet- en speelmateriaal.

In haar eerste onderzoek kregen biggen een grote brok in de ene kom en een kleinere biggenkorrel met een andere samenstelling in een andere kom. Of ze kregen in beide kommen dezelfde kleinere biggenkorrel met dagelijks een andere geur bij één kom.

De tomen die de twee totaal verschillende voeders kregen, aten het meeste. Bij spenen op drie weken was de opname 3 kilo tegenover 2 kilo per toom waarbij alleen de geur verschilde. Hoe meer verschil, hoe positiever het effect op voeropname dus lijkt.


Vier verschillende voersoorten

In een tweede onderzoek ging Middelkoop daarom een stap verder. De biggen kregen vier totaal verschillende voersoorten: selderij, honingringetjes, pinda's en biggenkorrel versus alleen biggenkorrel. Daardoor lukte het om 99,6 procent van de biggen voor spenen aan het eten te krijgen en aten de biggen 1 kilo per big meer.

De biggen hebben door het speelmateriaal in het kraamhok beter geleerd om met stress van het spenen om te gaan

Anouschka Middelkoop, onderzoeker leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen University & Research

Maar na spenen was het voordeel verdwenen. 'Waarschijnlijk doordat ze toen gewoon speenvoer kregen. De afwisseling was weg en daarmee een stimulans om te eten.'


Speelmateriaal

In een derde onderzoek is de combinatie van speelmateriaal en voer bekeken. Aan het voerbakje hingen touw, canvasdoek en kunststof slangen. Het effect op de voeropname voor spenen was alleen aanwezig bij biggen met een lage melkinname.

Het spelend leren eten had wel bij alle biggen een duidelijk effect na het spenen, terwijl ze toen geen speelvoerbak meer kregen. De voeropname was hoger, er was minder diarree en de biggen wogen zwaarder op dag 15 na spenen. Ook hun gedrag was beter. Middelkoop: 'De biggen hebben door het speelmateriaal in het kraamhok beter geleerd om met stress van het spenen om te gaan.'


Zand

In een vierde onderzoek gebruikte Middelkoop naast een gewoon voerbakje een bakje met voer verstopt onder zand. Na spenen kregen de biggen voer uit een voerbakje zonder zand.

'Ze aten nu veel minder. Stimuleren van de voeropname voor spenen kan dus goed. Maar je moet na spenen wel doorgaan met stimuleren en zorgen voor herkenning. Anders is het effect weg of zelfs negatief.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer