Herstel liquiditeit melkveebedrijven door corona-ondersteuning

De liquiditeit van melkveebedrijven is in het derde kwartaal van 2020 iets hersteld ten opzichte van het tweede kwartaal. Het herstel is mede het gevolg van tegemoetkomingen in het kader van de coronacrisis, zoals het eerder uitkeren van betalingsrechten en het bijzonder uitstel van belastingbetaling. In beide gevallen wordt de pijn later gevoeld.

Herstel+liquiditeit+melkveebedrijven+door+corona%2Dondersteuning
© Johan Wissink

Dat blijkt uit de liquiditeitsbarometer van Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ABN Amro op basis van het Bedrijfsinformatienetwerk van Wageningen Economic Research.

De verbetering van de liquiditeit komt deels door een tegemoetkoming van de overheid vanwege de coronacrisis. Zo ontvingen melkveehouders in juli een voorschot van betalingsrechten. Daarbij gaat het om gemiddeld 9.00 euro, die de ondernemer normaal gesproken in december zou beuren. Zonder deze uitbetaling was er geen sprake van liquiditeitsverbetering.

Minder betalingsrechten

Dit betekent dat er in december minder betalingsrechten worden uitgekeerd. Volgens de barometer beuren melkveehouders gemiddeld 21.000 euro aan betalingsrechten per jaar.

Ook werd minder belasting betaald, doordat ondernemers gebruikmaakten van het bijzonder uitstel van betaling in het kader van de coronacrisis. Er wordt overigens geen nieuwe algemene regel voor uitstel verwacht.

Daarnaast boden banken de ondernemers een opschortingsmogelijkheid. Veel ondernemers hoefden voor een periode van zes maanden in het tweede en derde kwartaal geen aflossingen en soms ook geen rente te betalen. Dat scheelde een melkveebedrijf gemiddeld 4.000 tot 5.000 euro per maand aan aflossingen.

Melkprijs gelijk

De melkprijs lag in het derde kwartaal gelijk aan het tweede kwartaal. Dit is 7 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2020 en 3,5 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019. In de zomer van 2019 lagen de melkinkomsten 4.300 euro hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De liquiditeitsverbetering verbloemt dat de kasstroom te lijden heeft van de lage prijzen voor melk, nuchtere kalveren en slachtvee.

Zo zijn de prijzen voor nuchtere kalveren in mei flink gedaald. Weliswaar was er in juni een lichte stijging van de kalverprijzen, op jaarbasis liggen ze onder het niveau van het langjarig gemiddelde. De grondstofprijzen voor de mengvoeders vertoonden aan het begin van de coronacrisis een lichte stijging, maar zijn vanaf mei licht gaan dalen. Dit doet zich ook voor bij de meeste mengvoeders.

Ruwvoerpositie

De ruwvoerpositie van bedrijven wisselt. Niet alle bedrijven hebben hun voorraad op peil kunnen brengen. Vooral in Zuidoost-Nederland had de droogte dit jaar veel impact op de ruwvoerproductie. Wel is de kwaliteit van het ruwvoer over het algemeen goed te noemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer