LTO%3A+%27Tweede+lockdown+vraagt+om+steun+en+duidelijkheid%27
Nieuws
© Het Hoge Noorden

LTO: 'Tweede lockdown vraagt om steun en duidelijkheid'

LTO Nederland vraagt het kabinet om aandacht en steun voor boeren en tuinders die in de knel komen door de tweede (gedeeltelijke) lockdown. De coronacrisis drukt zwaar op de bedrijfsresultaten van veel boeren en tuinders, stelt de organisatie. En de tweede lockdown leidt opnieuw tot grote schade.

LTO merkt op dat de huidige situatie voor veel onzekerheid zorgt bij boeren en tuinders en hun medewerkers. De organisatie vraagt het kabinet om meer duidelijkheid. Zo hebben werkgevers veel vragen over de interpretatie van de quarantaineregels bij internationale werknemers uit 'oranje' landen en is er een grote behoefte aan sneltesten om bezettingsproblemen en onnodig verzuim door quarantaine te voorkomen.

Ook hebben veel werkgevers grote zorgen over de kosten van de loondoorbetalingsplicht voor werknemers die, zonder dat ze ziek zijn, toch tien dagen in quarantaine moeten. LTO vraagt verder om aanpassingen van de regelingen waarvan sommige agrarische bedrijven door hun specifieke karakter of uitsluiting van de SBI-codes geen gebruik kunnen maken. Zoals de NOW- en TVL-regeling.

Brede impact

De gevolgen van de coronacrisis zijn binnen de verschillende sectoren van de land- en tuinbouw zeer divers. Boeren en tuinders hebben te maken met verminderde vraag naar hun producten, met name doordat de afzet naar de foodsector en horeca onder druk staat. Daarnaast is er verminderde vraag naar dienstverlening als recreatie en zorg op de boerderij.

In de brief aan het kabinet maakt LTO een schatting van de schade in het vierde kwartaal van 2020 en vraagt de belangenbehartiger het kabinet om extra steunmaatregelen voor de sectoren die het hardst worden geraakt. Dat zijn de akkerbouw-/aardappelsector, voedingstuinbouw, kalverhouderij, multifunctionele land- en tuinbouw en pluimveehouderij.

De na-ijleffecten van de crisis kunnen ook op middellange termijn nog grote economische schade veroorzaken. LTO roept het kabinet op om nationaal en internationaal alles in het werk te stellen om die schade te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer