Sensordata dierenwelzijn beter gebruiken

Alle melkveehouders en varkenshouders ontvangen binnenkort een enquête over het gebruik van sensordata. Voor het project 'ClearFarm' onderzoekt Wageningen University & Research of het dierenwelzijn kan worden verbeterd met gebruik van diergebonden data.

Sensordata+dierenwelzijn+beter+gebruiken
© Halter

Op varkens- en melkveebedrijven is een grote stroom van precisiedata aanwezig. Denk aan informatie over de voeropname, temperatuur van de dieren, gewicht, melkproductie en bijvoorbeeld het stalklimaat.

'Er zijn veel sensordata beschikbaar', zegt Thijs van de Straat van Wageningen University & Research. 'Je zou er veel uit kunnen halen ten voordeel van de boer. Bijvoorbeeld om je bedrijf te vergelijken met die van collega's en je bedrijf te optimaliseren. Of om het dierenwelzijn in je stal te verbeteren.'

Dierenwelzijn is een fundamenteel aspect van de veehouderij geworden, maar de beoordeling ervan blijft een uitdaging.


Platform

Voor het Europese project 'ClearFarm' ontwikkelt Wageningen University & Research een platform. Het doel is om alle diergebonden data te verwerken in praktische informatie, zodat het dierenwelzijn in de hele productieketen daar profijt van heeft. Dit kan bijdragen aan een betere en duurzamere varkens- en melkveehouderij, de twee systemen met het hoogste aandeel dierlijke producten in Europa.

'Ook kunnen de sensordata eraan bijdragen om de transparantie in de sector te vergroten', legt Van de Straat uit. 'Je kunt het gebruiken voor dierenwelzijnslabels op producten. Het geeft meer transparantie richting consumenten, restaurants en supermarkten.' Hij voegt eraan toe dat de gegevens van de boeren goed zullen worden beschermd.


Enquête

De onderzoekers willen graag weten welke behoeften er leven bij melkvee- en varkenshouders en of ze zouden deelnemen aan het platform. Daarom worden ze binnenkort via e-mail uitgenodigd voor een enquête. Het onlineonderzoek wordt in samenwerking met agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uitgevoerd.

Alle melkveehouders en varkenshouders die deelnemen aan het onlineonderzoek, ontvangen, indien gewenst, een samenvatting van de resultaten van het onderzoek. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer